Hydrocortison bij bijnierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen gevolg van de operatie en ook van het gebruik van mitotaan is dat de bijnierschors geen of te weinig hormonen maakt. De medische term hiervoor is bijnierschors-insufficiëntie.
Een van de hormonen die je hierdoor te weinig hebt, is cortisol. Het lichaam heeft voldoende cortisol nodig om goed te kunnen werken. Daarom schrijft de arts hydrocortison voor. De afkorting voor hydrocortison is HC en het is hetzelfde als cortisol.
Hoe gebruik je hydrocortison
Je hoort van de arts of de verpleegkundig specialist hoe je dit medicijn moet gebruiken.
Gebruik je ook medicijnen voor andere klachten, vertel dit dan altijd aan de arts of verpleegkundig specialist. Door hydrocortison kunnen andere medicijnen minder goed werken.
Bijwerkingen van hydrocortison
Het is erg belangrijk dat je de goede hoeveelheid hydrocortison krijgt. Door te veel of te weinig hydrocortison krijg je klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en ook bijvoorbeeld veranderingen in emoties.
Wat een goede dosis is, is voor iedereen weer anders. De arts zal uitzoeken wat voor jou de beste dosis is. Sowieso heb je in de ochtend meer hydrocortison nodig dan later op de dag.
De kans op bijwerkingen is klein als de dosis goed is. Wel kun je maagklachten of darmklachten krijgen.
Wanneer moet ik het ziekenhuis bellen?
Bel altijd met het ziekenhuis als je twijfelt of als je je niet goed voelt.
Doe dat in elk geval als je koorts hebt, als het lijkt dat je een infectie (bijvoorbeeld de huid) hebt, als je misselijk bent of moet overgeven, diarree hebt of erg moe bent zonder reden. Zeker als je ook mitotaan gebruikt kun je sneller een bijniercrisis krijgen.
Als je ziek bent, heeft het lichaam meer hydrocortison nodig. Neem daarom altijd contact op met het ziekenhuis als je ziek wordt. De arts of verpleegkundig specialist vertelt je wat in dat geval het beste kunt doen.
Je krijgt ook richtlijnen hoe de dosis aan te passen bij ziekte of andere omstandigheden.
Je kunt ook extra informatie lezen op de website van de Bijniervereniging NVACP, of daar noodtasjes met medicijnen of SOS-kaarten bestellen.