Onderzoeken bij bijnierkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKom je met klachten bij de huisarts, dan krijg je een aantal onderzoeken om de oorzaak van de klachten op te sporen.
Meestal krijg je een lichamelijk onderzoek. De huisarts onderzoekt dan je bloeddruk, hart, longen en buik.
Onderzoek naar te veel hormonen
Denkt de huisarts dat er iets aan de hand is met de bijnieren? Dan doet hij of zij vaak een onderzoek om te kijken of er te veel bijnierhormonen in het lichaam zijn. Dat kan met onderzoek van het bloed of de urine maar ook door goed naar het lichaam te kijken.
Door te veel bijnierhormonen kan haar op ongewone plekken gaan groeien, kunnen mannen borsten ontwikkelen en kan je huid er anders uitzien. Bekijk de symptomen van bijnierkanker.
Onderzoek in het ziekenhuis
De huisarts kan je doorsturen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Meestal is dat naar een internist-endocrinoloog. Dat is een arts met veel kennis over hormonen en ziekten die met hormonen te maken hebben.
De volgende onderzoeken kun je krijgen in het ziekenhuis:
- bloedonderzoek en urineonderzoek of er veel hormonen in het lichaam zijn
- CT-scan en soms een MRI-scan en/of een PET-scan om de afwijking goed te bekijken en te checken op uitzaaiingen
Vaak kan de arts met de uitslagen van deze onderzoeken de diagnose stellen. Maar pas na de operatie is het 100% zeker of er sprake is van bijnierkanker of niet. Hiervoor is onderzoek van het weggehaalde weefsel uit de bijnier nodig.
Vaak is geen biopt nodig
Omdat bijna alle mensen met bijnierkanker een operatie krijgen, is een biopt meestal niet nodig. Een biopt heeft ook risico’s: door in de tumor te prikken, kunnen uitzaaiingen ontstaan. Als een biopt nodig is, neemt de arts die niet uit de tumor maar uit een uitzaaiing.