Behandeling van dunnedarmkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je dunnedarmkanker hebt, krijg je waarschijnlijk een operatie. Soms krijg je voor of na de operatie ook chemotherapie. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.
Mogelijke behandelingen bij dunnedarmkanker
Lees op deze pagina over:
- Operatie bij dunnedarmkanker
- Chemotherapie bij dunnedarmkanker
- Bypass bij dunnedarmkanker
- Bestraling bij dunnedarmkanker
- Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij dunnedarmkanker (trials)
- Behandeling van uitgezaaide dunnedarmkanker
En over:
- Als je twijfelt over een behandeling
- Je keuzes en rechten als patiënt
- Ziekenhuizen bij dunnedarmkanker
Operatie bij dunnedarmkanker
De meeste mensen met dunnedarmkanker krijgen een operatie. De chirurg haalt dan de tumor en een deel van de dunne darm weg. Soms verwijdert de chirurg ook andere organen die in de buurt van de tumor liggen.
Een operatie kan ook een behandeling zijn bij uitgezaaide dunnedarmkanker. Dan is de operatie bedoeld om je klachten te verminderen.
Lees verder over operaties bij dunnedarmkanker.
Chemotherapie bij dunnedarmkanker
Sommige mensen met dunnedarmkanker krijgen chemotherapie. Door de chemotherapie kan de tumor kleiner worden. Daarom krijg je soms eerst chemotherapie en daarna een operatie.
Lees verder over chemotherapie bij dunnedarmkanker.
Bypass bij dunnedarmkanker
Soms kan de chirurg de tumor in je dunne darm niet verwijderen. Bijvoorbeeld omdat de tumor in belangrijke bloedvaten groeit, of in andere organen.
Als je veel last hebt van de tumor maakt de chirurg soms een omleiding, om de tumor heen. Hij of zij verbindt dan de twee gezonde delen van de dunne darm aan elkaar: het deel voor de tumor wordt vastgemaakt aan het deel van de darm dat na de tumor ligt. Een andere naam voor de omleiding is bypass.
Bestraling bij dunnedarmkanker
Bestraling kan soms een behandeling zijn bij uitgezaaide dunnedarmkanker. Bestraling zorgt ervoor dat je minder pijn hebt van de uitzaaiingen.
Lees verder over bestraling bij dunnedarmkanker.
Onderzoek naar nieuwe behandelingen van dunnedarmkanker (trials)
Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial. Bekijk de trials voor dunnedarmkanker.
Ook kan je arts je vragen of je mee wilt doen aan een bepaalde studie, aan de PLCRC-studie. In dit onderzoek worden onder andere gegevens van mensen met dunnedarmkanker verzameld.
Het is geen studie naar een nieuwe behandeling of medicijn, maar is bedoeld om meer kennis op te doen over de ziekte. Omdat dunnedarmkanker zeldzaam is, is het heel belangrijk dat alle kennis in deze databank komt.
Behandeling van uitgezaaide dunnedarmkanker
Als je uitzaaiingen hebt van dunnedarmkanker, kun je meestal niet meer beter worden. Misschien kun je chemotherapie, bestraling of een operatie krijgen. Dat hangt af van je situatie en van je eigen wensen. Ook kun je ervoor kiezen om alleen een behandeling tegen je klachten te willen.
Lees verder over de behandeling van uitgezaaide dunnedarmkanker.
Als je twijfelt over een behandeling
Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.
Je keuzes en rechten als patiënt
Als patiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.
Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.