Kijkonderzoek van de blaas bij hoge urinewegkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een kijkonderzoek van je blaas onderzoekt de arts of er ook kanker in je blaas zit. Een ander woord voor dit kijkonderzoek is cystoscopie.

Lees op deze pagina verder over:

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt hiermee of er afwijkingen zitten in je blaas. 1 op de 5 mensen met hoge urinewegkanker heeft namelijk ook een afwijking in de blaas.

Hoe gaat een cystoscopie?

De arts gebruikt een slang die kan buigen. Aan de slang zit een kleine camera. Dit is een cystoscoop. De arts schuift de cystoscoop via je plasbuis tot in je blaas. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts ook de binnenkant van je plasbuis. Het onderzoek doet geen pijn, maar de meeste mensen vinden het onprettig.

Om je plasbuis glad en minder gevoelig te maken, spuit de arts eerst een gel in je plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel. Via de cystoscoop vult de arts de blaas met vocht. Zo kan de arts je blaas goed bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen.

Urineonderzoek

Met het onderzoek ziet de arts of er afwijkingen zitten. En waar die zitten. Soms neemt de arts tijdens een cystoscopie ook wat plas (urine) weg. Een patholoog onderzoekt in het laboratorium of er afwijkende cellen in je plas zitten. Je krijgt de uitslag na 7 tot 10 dagen.

Colofon

Met medewerking van:

foto orlane figaroa

Drs. Orlane Figaroa

Arts-onderzoeker afd. Urologie, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Linkedin

foto joyce baard

Dr. Joyce Baard

Uroloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Illustratie mensen

Mensen die hoge urinewegkanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2024