Oorzaken en risicofactoren van keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op keelkanker vergroten.

Roken en alcohol

Roken en veel alcohol drinken zijn allebei risicofactoren voor het ontstaan van keelkanker. Tabak en alcohol versterken ook elkaars werking. Hierdoor wordt het risico op keelkanker hoger als iemand ze samen gebruikt.

HPV

Ook het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor voor keelkanker. Het virus kan in de keel terechtkomen door tongzoenen en orale seks met iemand die HPV heeft. Keelkanker die ontstaan is door een infectie met HPV komt steeds vaker voor.

EBV

Een ander virus dat de kans op keelkanker groter maakt, is het Epstein-Barrvirus (EBV). EBV verhoogt het risico op keelkanker in het bovenste deel van de keel: de nasofarynx. EBV is ook het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt.

Andere risicofactoren van keelkanker

Keelkanker komt ook voor bij mensen die bovenstaande risicofactoren niet hebben. Bij hen spelen andere risicofactoren mogelijk een rol. Zoals een slechte mondverzorging, ongezonde voeding en chronische irritatie van de keel door ontstekingen.

Keelkanker is niet besmettelijk, HPV en EBV wel

Kanker is niet besmettelijk, ook keelkanker niet. Je kunt geen keelkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft.

Met tongzoenen en orale seks kun je wel besmet worden met HPV. Door zoenen kun je ook EBV krijgen. Bepaalde soorten HPV en EBV geven een grotere kans op het krijgen van keelkanker.

Vaccinatie tegen HPV-besmetting

Meisjes van 12 en 13 jaar krijgen een vaccinatie aangeboden die hen beschermt tegen baarmoederhalskanker veroorzaakt door HPV. Deze vaccinatie kan ook helpen in de bescherming tegen keelkanker en andere hoofd-halstumoren, zoals mondkanker en tongkanker.

Vanaf 2022 krijgen ook jongens dit vaccin aangeboden en wordt de leeftijd van inenting verlaagd naar 9 jaar. Er is geen vaccin tegen EBV.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (5)

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020