Nieuwe ontwikkelingen bij keelkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Artsen en onderzoekers proberen de behandeling van keelkanker te verbeteren. Ze zoeken naar behandelingen die een betere kans op genezing geven of met minder bijwerkingen.

Daarnaast kijken ze naar manieren om klachten van de behandeling te verminderen. En naar technieken die kunnen voorspellen of een behandeling zal aanslaan.

Behandeling van keelkanker veroorzaakt door HPV

Er wordt onderzoek gedaan naar de behandeling van keelkanker die veroorzaakt is door het virus HPV. Een tumor in de keel door HPV heeft over het algemeen betere vooruitzichten dan wanneer de ziekte is ontstaan door andere oorzaken. Deze HPV-tumoren hebben waarschijnlijk een minder agressieve behandeling nodig.

Dosis straling op de lymfeklieren

Er wordt onderzocht wat de beste hoeveelheid bestraling voor de lymfeklieren in de hals is. En of de dosis straling misschien omlaag kan. Bij een lagere dosis straling zijn de bijwerkingen van de behandeling minder.

Protonentherapie

Protonentherapie is een vorm van bestraling die net anders werkt dan de gewone soort bestraling. Met protonentherapie komt de straling heel precies op 1 plek. Hierdoor kan de arts een hoge dosis straling geven en blijft het gezonde weefsel eromheen zoveel mogelijk gespaard.

Protonentherapie kan soms betere uitkomsten geven bij keelkanker. Je krijgt dan een verwijzing voor 1 van de protonencentra in Groningen, Maastricht of Delft. Lees meer over protonentherapie.

Hyperthermie

Een andere nieuwe ontwikkeling is hyperthermie. Dit is een verwarming van de kankercellen. Je krijgt deze behandeling altijd samen met bestraling of chemotherapie.

Hyperthermie zou vooral kunnen helpen bij teruggekeerde keelkanker. Of dat echt zo is, wordt nu onderzocht.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Jan Paul de Boer

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-man

Dr. Tim Dijkema

Radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Drs. José Klomp

Verpleegkundig specialist hoofd-hals oncologie, UMC Utrecht

illustratie-mensen

Mensen die keelkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020