Huidkanker op de neus

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Neuskanker ontstaat in je neusholte, of in 1 van je neusbijholtes. Maar er kan ook kanker ontstaan op de huid van de neus. Dat is geen neuskanker, maar huidkanker op je neus.

Hoe ziet huidkanker op je neus eruit?

Huidkanker herken je aan een plekje of knobbeltje op de huid van je neus dat niet meer verdwijnt en snel of langzaam blijft groeien. Het kan er ook uitzien als een klein stipje of een puistje. Als je het plekje aanraakt, kan het pijn doen, maar dat hoeft niet.

Een kwaadaardige tumor kan overal op je neus zitten en verschillende symptomen geven. Ook ziet iedere neus er net weer wat anders uit. Vergelijk jouw plekje dus niet met anderen of met foto’s, maar ga naar de huisarts.

Ga naar de huisarts als je het niet vertrouwt

Als je last hebt van een plekje op de neus dat niet geneest, ga dan naar de huisarts. De huisarts kan je onderzoeken en kan je een verwijzing geven voor een dermatoloog of een KNO-arts. Een dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in huidziektes en huidkanker. KNO staat voor: keel, neus en oren.

Het is belangrijk dat je het plekje laat onderzoeken en behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je neus zoveel mogelijk hetzelfde blijft en er geen grote ingreep nodig is.

Hoe ontstaat huidkanker op de neus?

Een kwaadaardig plekje op de neus ontstaat meestal door de zon. In het zonlicht zit uv-straling. Die kan het DNA in de cellen van de huid beschadigen. Als het DNA erg beschadigd is, kan er kanker ontstaan in de huidcellen. 

De kans op huidkanker is groter als je veel in de zon komt zonder je in te smeren of als je geen beschermende kleding draagt. De kans is ook groter als je huid vaak verbrandt.

De uv-straling zit ook in het licht van de zonnebank.

Onderzoek van het plekje op je neus

Denkt de arts dat het om een kwaadaardig plekje gaat? Dan kan de arts een biopsie doen. De arts haalt dan een klein stukje weefsel van de verdachte plek weg. Hiervoor wordt de huid van je neus verdoofd.

Het weggehaalde weefsel gaat naar het laboratorium voor onderzoek. Een patholoog bekijkt het weefsel onder de microscoop. Zo kan de patholoog vaststellen of het om huidkanker gaat, en om welke soort.

Behandeling van huidkanker op je neus

Is het plekje kwaadaardig? Dan stelt de arts een behandeling voor. Vaak is dat een operatie. De arts vertelt je hoeveel weefsel er weggehaald moet worden.

Bij kleine plekjes op de neus zijn soms ook andere behandelingen mogelijk. Zoals:

  • Een crème met chemotherapie erin
  • Bevriezing met vloeibare stikstof
  • Wegkrabben en dichtschroeien
  • Lichttherapie

Bij de informatie over basaalcelcarcinoom (de meest voorkomende soort huidkanker) lees je meer over deze behandelingen.

Is de huidkanker op de neus al groter en door de huid heen je neus in gegroeid? Dan moet de arts een groter deel van je neus verwijderen. De arts bespreekt met je hoe de behandeling eruit gaat zien.

Lees verder over de behandeling van neuskanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Jan Wedman

Keel-neus-oorarts, UMCG

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die neuskanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021