Immunotherapie (rituximab) bij non-hodgkin

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Veel mensen met non-hodgkin krijgen immunotherapie. Meestal is dat het medicijn rituximab, maar er zijn ook andere medicijnen. Je krijgt de immunotherapie via een infuus.

De informatie op deze pagina gaat over immunotherapie als losse behandeling. Krijg je immunotherapie samen met de chemotherapie (chemo-immunotherapie)? Lees dan: chemo-immunotherapie bij non-hodgkin.

Lees verder over:

Wanneer immunotherapie bij non-hodgkin?

Als je een indolent non-hodgkinlymfoom hebt, kan je hematoloog immunotherapie voorstellen. Dat gebeurt als de kanker niet erg uitgebreid is. Ook krijg je na de chemokuren soms immunotherapie als onderhoudsbehandeling. Een onderhoudsbehandeling is bedoeld om de kanker langer te onderdrukken.

Hoe werkt immunotherapie bij non-hodgkin?

Je immuunsysteem kan kankercellen opruimen, maar dat gaat niet altijd goed. Immunotherapie kan hierbij helpen.

De medicijnen zorgen ervoor dat je immuunsysteem de kankercellen beter herkent. Zo kan je immuunsysteem de kankercellen beter aanvallen en doden.

Hoe werkt rituximab bij non-hodgkin?

Bij een non-hodgkinlymfoom krijg je vaak het medicijn rituximab als immunotherapie. Rituximab werkt bij B-cellymfomen. Non-hodgkinlymfomen zijn bijna altijd B-cellymfomen. B-cellymfoom betekent dat de kanker in de B-lymfocyten zit.

Rituximab richt zich alleen op B-lymfocyten met het eiwit CD20 aan de buitenkant. Rituximab gaat als een soort vlaggetje op het eiwit CD20 zitten. Hierdoor kan je immuunsysteem de kankercellen goed herkennen. En vervolgens doden.

Lees op hematon.nl hoe immunotherapie met rituximab precies werkt.

Alternatieven voor rituximab

Er zijn verschillende andere soorten immunotherapie. Artsen en onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe medicijnen tegen non-hodgkin. Rituximab werkt niet goed bij iedereen en heeft bijwerkingen. Een voorbeeld van een nieuw medicijn is obinutuzumab. Je kunt het soms krijgen bij folliculair lymfoom (FL).

Nieuwe vormen van immunotherapie bij non-hodgkin

Er zijn ook onderzoeken naar een andere vorm van immunotherapie: naar checkpointremmers zoals nivolumab. Dit medicijn kun je alleen krijgen in studieverband. Dat heet een trial.

Bijwerkingen van immunotherapie

Van immunotherapie krijg je vaak last van bijwerkingen. Ook lang na je behandeling kun je nog last krijgen van de bijwerkingen van immunotherapie.

Je hematoloog vertelt je welke klachten je kunt krijgen door de medicijnen.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Sanne Tonino

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Hein Visser

Drs. Hein Visser

Hematoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

LinkedIn

Logo Hematon

Hematon

Patiƫntenorganisatie

Website

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2023