Biopsie bij non-hodgkin
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor een biopsie kan de hematoloog erachter komen of je lymfeklierkanker hebt en welke soort het is.
Lees op deze pagina over:
- Wat is een biopsie?
- Hoe gaat een biopsie?
- Een punctie in plaats van een biopsie
- Uitslag van de punctie of biopsie
Wat is een biopsie?
Bij een biopsie haalt de arts weefsel weg om te onderzoeken. Dit kunnen 1 of meer stukjes zijn. Zo’n stukje heet een biopt.
Een patholoog onderzoekt de biopten. Daarna weet de arts of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is. En welke kenmerken het weefsel heeft. De arts kan je na de biopsie vertellen wat de diagnose is.
Hoe gaat een biopsie?
De arts haalt het weefsel meestal met een dikke naald weg. Soms wil de arts tijdens de biopsie ook de binnenkant van je lichaam kunnen zien. Dan doet hij of zij de biopsie samen met een echo. Zo kan de arts op een beeldscherm precies zien wat hij of zij doet.
Soms moet de hele lymfeklier verwijderd worden. Dat gebeurt dan tijdens een operatie door een chirurg.
Verdoving bij de biopsie
Eerst verdooft de arts de plek waar hij of zij het biopt gaat nemen. Maar alsnog kan de biopsie pijn doen.
Een punctie in plaats van een biopsie
Heel soms kan de arts geen biopt nemen en krijg je een punctie. Bij een punctie zuigt de arts met een dunne naald wat vloeistof uit de lymfeklier. Die vloeistof wordt onderzocht in het laboratorium op kankercellen.
Uitslag van de biopsie of punctie
De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Hij of zij bekijkt of je lymfeklierkanker hebt en welke soort het precies is. Je arts kan je na de biopsie vertellen wat de diagnose is.
Bepaalde soorten non-hodgkin komen heel weinig voor. Over die vormen is niet veel kennis en is het soms lastig de diagnose stellen. Daarom bekijkt ook vaak nog een extra patholoog het biopt, uit een (ander) gespecialiseerd ziekenhuis.