Uitzaaiingen van oorkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan
 
De informatie op deze pagina gaat over kanker in het oor (gehoorgangcarcinoom). Informatie over huidkanker op de oorschelp vind je hier.

Oorkanker kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van de oorkanker op een andere plek in het lichaam. Of genezing mogelijk is, hangt af van de plek van de uitzaaiing.

Uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de buurt van het oor

Oorkanker zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren in de hals. Of naar de lymfeklieren van de oorspeekselklier. Als dat gebeurt, heet dat een regionale uitzaaiing. Bij deze uitzaaiingen is er nog kans op genezing.

Uitzaaiingen in lymfeklieren van de hals

Bij een uitzaaiing in een lymfeklier in de hals, kun je vaak een zwelling zien of voelen in de nek. Je voelt dan een harde knobbel in de hals. Soms is de zwelling gevoelig of pijnlijk.

Bij uitzaaiingen in de halsklieren kun je een halsklierdissectie krijgen. Dat is een operatie aan die lymfeklieren. Na de operatie is vaak nog bestraling nodig. De arts bespreekt met je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

De lymfeklieren in de hals

Uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oorspeekseklier

Oorkanker kan ook uitzaaien naar de lymfeklieren in de oorspeekseklier. De oorspeekselklier ligt voor en onder het oor, bij de kaakhoek. Bij een uitzaaiing kun je een bultje zien of te voelen bij het oor. Soms is het bultje gevoelig of pijnlijk. Een verlamming in het gezicht kan ook een aanwijzing zijn dat er hier een uitzaaiing is.

Bij een uitzaaiing bij de oorspeekselklier kun je een operatie krijgen waarbij de arts deze speekselklier (voor een deel) verwijdert. Lees verder over operatie aan de oorspeekselklier bij de informatie over speekselklierkanker.

De oorspeekselklier en de aangezichtszenuw

Uitzaaiingen naar andere delen van het lichaam

Oorkanker kan ook uitzaaien naar andere organen. Dat gebeurt meestal pas in een laat stadium. Als oorkanker uitzaait, is dat meestal naar de longen. Een uitzaaiing in de longen is iets anders dan longkanker. Bij longkanker gaat het om een tumor die in de longen zelf is ontstaan.

Bij uitzaaiingen is soms een behandeling met chemotherapie of immunotherapie mogelijk. Maar deze behandelingen zijn bij oorkanker niet standaard.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Tim Dijkema

Radiotherapeut-oncoloog, Radboudumc

illustratie-mensen

Mensen die oorkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Bernard van der Laan

Prof. dr. Bernard van der Laan

Keel-neus-oorarts oncoloog, HMC

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021