Wat is thymuskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Thymuskanker is kanker van de thymus. Er zit dan een kwaadaardige tumor in de thymus. De thymus is belangrijk voor de ontwikkeling van je afweersysteem. Het orgaan ligt in de borstkas, vlak achter het borstbeen en dicht bij het hart. Een ander woord voor thymus is zwezerik. Thymuskanker heet ook wel zwezerikkanker.

Kanker in de thymus is zeldzaam. In 2021 kregen in Nederland 155 mensen te horen dat ze een tumor in de thymus hadden. Dit kunnen verschillende soorten tumoren zijn, zoals thymoom of thymuscarcinoom. 

Een thymoom of thymuskanker?

De meeste mensen met een tumor in de thymus hebben een thymoom. Een thymoom is bijna nooit levensbedreigend. De tumor is meestal niet doorgegroeid en zaait zelden uit. Een thymoom is goed te behandelen met een operatie en de vooruitzichten zijn goed.

Als artsen het hebben over thymuskanker, bedoelen ze thymuscarcinoom of thymuscarcinoïd. Een thymuscarcinoom is agressiever dan een thymoom. Vaak zijn er al uitzaaiingen bij de diagnose.

De informatie op kanker.nl gaat over thymuscarcinoom. Meer informatie over thymoom vind je bij Longkanker Nederland.

Oorzaken en risicofactoren van thymuskanker

Er is geen duidelijke oorzaak van thymuskanker. Ook is niet bekend of er risicofactoren zijn die de kans groter maken dat je thymuskanker krijgt. Thymuskanker is niet erfelijk. 

Symptomen bij thymuskanker

Thymuskanker geeft meestal lange tijd geen klachten. Vaak wordt thymuskanker toevallig ontdekt. Symptomen van thymuskanker zijn bijvoorbeeld benauwdheid en pijn in de borstkas.

Lees verder over de symptomen van thymuskanker.  

Onderzoeken naar thymuskanker

Meestal ontdekt de arts thymuskanker toevallig. Soms wordt thymuskanker ontdekt omdat je klachten hebt door de tumor. Je krijgt dan meestal een longfoto of een CT-scan om te kijken wat er aan de hand is.

Lees verder over de onderzoeken naar thymuskanker.

Behandeling van thymuskanker

Vrijwel alle mensen met thymuskanker krijgen een operatie waarbij de arts de thymus verwijdert. Na de operatie kan bestraling nodig zijn.

Lees verder over de behandeling van thymuskanker.

Uitzaaiingen bij thymuskanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Ook thymuskanker kan uitzaaien. Thymuscarcinoom is vaak al uitgezaaid op het moment dat je de diagnose krijgt. Als thymuskanker uitzaait, is dat naar de longen of naar andere organen.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Vooruitzichten van thymuskanker

De vooruitzichten van thymuskanker verschillen per soort thymuskanker.

Ongeveer 1 van de 3 mensen met een thymuscarcinoom is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Na 10 jaar is dat ruim 1 van de 4 mensen.

Hoe jouw vooruitzichten zijn hangt ook af van je persoonlijke omstandigheden. Bespreek je vooruitzichten daarom met je arts. Die kan je er meer over vertellen.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

foto Florit Marcuse

Florit Marcuse, MSc.

Arts-onderzoeker Thymustumoren, Maastricht UMC+

LinkedIn

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022