Behandelplan bij thymuskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonNa de diagnose thymuskanker krijg je een behandelplan. Hierin staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.
De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met het multidisciplinaire team. In dat team zitten diverse medisch specialisten.
Voor het behandelplan zijn de plaats van de tumor en het stadium van de ziekte belangrijke zaken. Ook belangrijk is of je andere ziektes hebt, hoe fit je bent en wat je zelf wilt.
De arts bespreekt het behandelplan met je tijdens het gesprek over de behandeling. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen bespreken.
Behandelplan
De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.
Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:
- welk stadium en kenmerken de tumor heeft
- of er sprake is van erfelijke belasting
- of er uitzaaiingen zijn
Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.
Multidisciplinair overleg
Bij je behandeling zijn verschillende specialisten betrokken: artsen en verpleegkundigen. Zij overleggen regelmatig met elkaar. Dit overleg heet het multidisciplinair overleg (MDO). Soms zitten er in het MDO ook gespecialiseerde artsen uit andere ziekenhuizen.
Behandelvoorstel bespreken
Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.
Zorgverleners bij thymuskanker
Bij de behandeling van thymuskanker kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:
- longchirurg
- longarts
- neuroloog
- radiotherapeut
- radioloog
- verpleegkundig specialist
- casemanager
Meebeslissen over het behandelplan
Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Praat erover met je arts.
De behandeling kan intensief zijn. Iedere behandeling heeft bijwerkingen en kan gevolgen hebben op de lange termijn.
Je mag ook afzien van een behandeling. Samen met je arts kun je bekijken wat de beste keus is.
Neem de tijd om te kiezen
Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk met de behandeling starten. Dat is begrijpelijk. Maar het is aan te raden om even bedenktijd te nemen en alles op een rijtje te zetten. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.
Second opinion
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Wanneer je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is de mening van een andere arts in een ander ziekenhuis over de behandeling.