Biopsie bij thymuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een biopt is soms nodig als de arts zeker wil weten of je thymuskanker hebt. Je krijgt alleen een biopt als je geen operatie krijgt.

Bij een biopsie verwijdert de arts een stukje weefsel van de tumor. Een stukje weggenomen weefsel heet een biopt. De patholoog onderzoekt dit biopt onder de microscoop. Na de biopsie is duidelijk of je thymuskanker hebt of niet.  

Heb je een CT-scan gehad en blijkt dat je een tumor in de thymus hebt? Dan kun je een biopsie krijgen om te bepalen of het om thymuskanker gaat. Dit gebeurt vooral als uit de CT‐scan blijkt dat de tumor met een operatie niet te verwijderen is. Het biopt kan de arts dan helpen om de juiste diagnose te stellen en een behandelplan te maken. 

Wanneer is geen biopsie nodig?

In deze 3 situaties krijg je geen biopsie.

  • Als je direct een operatie krijgt. Soms verwijdert de arts de zwelling achter je borstbeen direct met een operatie. Dan is een biopsie niet nodig. De patholoog gebruikt voor het onderzoek het weefsel dat bij de operatie is weggehaald. 
  • Als de zwelling in de borstkas klein is en je verder geen klachten hebt. Dan is een behandeling soms niet meteen nodig. Je krijgt geen biopsie. Je krijgt ter controle regelmatig een CT-scan. Zo ziet de arts of de zwelling groeit en behandeling alsnog nodig is.
  • Als je myasthenia gravis hebt. Mensen met myasthenia gravis en een tumor in de thymus, hebben bijna altijd een thymoom óf folliculaire hyperplasie (vergroting van de thymus die bij de spierziekte past). Je krijgt dan een operatie en als je een operatie krijgt, is geen biopt meer nodig. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

foto Florit Marcuse

Florit Marcuse, MSc.

Arts-onderzoeker Thymustumoren, Maastricht UMC+

LinkedIn

Logo Longkanker Nederland

Longkanker Nederland

Patiëntorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2022