Wat zijn trofoblastziekten?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Trofoblastziekten ontstaan tijdens of na een zwangerschap in de placenta. De meest voorkomende trofoblastziekte is een mola-zwangerschap. Dit is een goedaardige ziekte die soms kwaadaardig kan worden. Trofoblastziekten kunnen ook kwaadaardig zijn. Dan is het kanker. 

Lees op deze pagina over:

Hoe ontstaan trofoblastziekten?

Trofoblastziekten ontstaan als trofoblastcellen zich ongecontroleerd gaan delen. Dit zijn de cellen die tijdens een zwangerschap de moederkoek gaan vormen.

Trofoblastziekten kunnen ontstaan tijdens of na een voldragen zwangerschap, een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een zwangerschapsafbreking. Soms pas jaren later. 

De trofoblastcellen produceren het zwangerschapshormoon hCG. Door de hoeveelheid hCG in je bloed te meten, kan een arts zien of je een trofoblastziekte hebt.

De Engelse naam voor trofoblastziekten is Gestational Trophoblastic Disease: GTD.

Hoe vaak komt trofoblastziekte voor?

In Nederland krijgen per jaar ongeveer 250 vrouwen de diagnose trofoblastziekte. Gemiddeld is dat 1 tot 2 keer op de 1.000 zwangerschappen. 

Kwaadaardige vormen van trofoblastziekten (kanker) zijn zeldzaam en komen maar een paar keer per jaar voor in Nederland. 

Goedaardige trofoblastziekten

De meest voorkomende trofoblastziekte is een mola-zwangerschap. Deze ziekte is niet kwaadaardig. Lees verder over mola-zwangerschap en de behandeling van een mola-zwangerschap.

Exaggerated Placental Site Reaction (EPS) en Placental Site Nodule (PSN) zijn ook goedaardige trofoblastziekten. Ze zijn heel zeldzaam.

Kwaadaardige trofoblastziekten (GTN)

Sommige soorten trofoblastziekten zijn kwaadaardig. Dan heb je een vorm van kanker. De naam voor deze groep ziekten is GTN: Gestational Trophoblastic Neoplasia.

Kwaadaardige trofoblastcellen kunnen zich via je bloed verspreiden naar andere delen van je lichaam. Bijvoorbeeld naar je longen, vagina, lever, milt en hersenen. Heel soms zaait een kwaadaardige trofoblastziekte uit naar de lymfeklieren. Uitzaaiingen klinkt ernstig, maar ze zijn vaak goed te behandelen.

Meer over kwaadaardige trofoblastziekten.

Laag-risico-trofoblastziekte

Een mola-zwangerschap verdwijnt soms niet spontaan. Dat gebeurt bij 15 tot 20 op de 100 vrouwen die behandeld worden voor een mola-zwangerschap. Dit wordt ook wel een voorstadium van kanker genoemd. 

Er is dan chemotherapie nodig om te genezen. De kans op genezing is heel groot. Lees meer over chemotherapie na een mola-zwangerschap.

Hoog-risico-trofoblastziekte

Heb je trofoblastziekte met een hoog risico? Dan is er een uitgebreidere behandeling nodig. Je hebt hoog risico als je een van deze ziekten hebt:

De vooruitzichten voor vrouwen met hoog-risico-trofoblastziekte zijn ook goed, maar wel wat minder goed dan bij laag risico. Bespreek je vooruitzichten met je arts.

Lees verder over kwaadaardige trofoblastziekten en de behandeling van kwaadaardige trofoblastziekten.

Trofoblastziekten stroomdiagram

Meer weten?

Lees verder op andere websites (3)

Colofon

Met medewerking van:

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die trofoblastziekten hebben (gehad)

Werkgroep Trofoblast Tumoren

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2021