Tips voor het omgaan met seksuele veranderingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vaak is het niet eenvoudig om de draad weer op te pakken. Het kan zijn dat je minder zin hebt in seks, dat dingen niet meer lukken zoals eerst, of dat het pijn doet. 

Ook je zelfbeeld kan veranderd zijn. Je kunt je minder vrouw of man voelen, gevoelens van onzekerheid en/of schaamte hebben of denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Ook je partner kan meer moeite hebben met seks dan vroeger. Hij of zij moet misschien wennen aan je veranderde lichaam, na bestraling of operatie. Of is bang om je pijn te doen.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je seksleven door je ziekte of behandeling is veranderd. Iedereen wil na de behandeling graag zijn oude leven weer oppakken. Dit geldt ook voor seksualiteit. 

Wat kan je misschien helpen?

  • Lees de adviezen en tips bij problemen met klaarkomen, pijn bij het vrijen, minder zin in seks en andere seksuele problemen in ons dossier Seksualiteit.
  • Praat over kanker en seks met lotgenoten. Zij weten hoe het is en kunnen je vaak allerlei praktische tips geven. Lotgenoten vind je via de patiëntenorganisatie, in een Centrum voor leven met en na kanker, op Facebook en andere sociale media en op kanker.nl
  • Zoek zo nodig hulp bij seksuele problemen, bijvoorbeeld van een psycholoog of seksuoloog. Je huisarts kan je een verwijzing geven. Voor adressen van hulpverleners, zie de link hieronder.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Corina Roelands

Corina Roelands

Projectmedewerker bij Tranzo (Tilburg University) en life coach

LinkedIn

Foto Margot Joosen

Dr. Margot Joosen

Senior onderzoeker, Tranzo (Tilburg University)

LinkedIn

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2019