Tips voor het verwerken van kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonTijdens de behandeling staat alles in het teken van overleven. Je hebt nauwelijks tijd of ruimte om te verwerken wat er gebeurt. Als de behandeling voorbij is, begint de verwerking.
Lees wat je misschien kan helpen bij het verwerken van kanker en alles wat je hebt meegemaakt:
Geef aandacht aan je gevoelens
Het is belangrijk dat je emoties herkent en toelaat. Dit kan beangstigend zijn, zeker in het begin. Maar zo leer je wat je voelt, hoe je daarop reageert en hoe je die emoties kunt verwerken.
Een goede manier om emoties toe te laten is door ze te delen. Je kunt erover praten met vrienden, familie of met lotgenoten.
Praten over gevoelens kan moeilijk zijn, ook voor je omgeving. Maar het kan toch helpen. Door je gevoelens en zorgen te bespreken, kun je je opgelucht voelen. Je omgeving kan je helpen de dingen van een andere kant te bekijken.
Soms helpt het om gevoelens op te schrijven. In een (digitaal) dagboek voor jezelf, of in een blog dat je met anderen deelt. Op kanker.nl kun je ook een blog starten.
Probeer zo gezond mogelijk te leven
Door gezond te leven zul je je fitter voelen. Hiermee wordt bedoeld: voldoende bewegen, gezond eten, weinig alcohol en niet roken. Vaak voel je je geestelijk dan ook beter.
Lees verder over gezond leven na kanker op de website van het WKOF
Zoek afleiding en doe leuke en ontspannende dingen
Verschillende (creatieve) activiteiten kunnen helpen bij de verwerking. Je kunt rust en kracht vinden in bijvoorbeeld kunst, muziek, natuur, meditatie of spiritualiteit.
Centra voor leven met en na kanker organiseren ook verschillende activiteiten.
Gun jezelf de tijd
Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans heeft gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Gun jezelf die tijd. Laat de mensen om je heen ook weten wanneer je al wel of nog niet ergens aan toe bent.
Zoek zo nodig professionele hulp
Heb je behoefte aan professionele begeleiding bij de verwerking? Ga dan naar je huisarts. Die kan je een doorverwijzing geven naar een psycholoog, maatschappelijk werker of een geestelijk verzorger. Je kunt ook om een verwijzing naar een vaktherapeut vragen.