Schone-lei-regeling voor ex-kankerpatiënten
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonOm een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering af te sluiten, moet je een gezondheidsverklaring invullen. Ben je genezen van kanker? Dan hoef je niet altijd te melden dat je kanker hebt gehad. Lees meer over de schone-lei-regeling.
Lees op deze pagina over:
- Wat houdt de schone-lei-regeling in?
- Hoe weet ik of ik onder de schone-lei-regeling val?
- Ik val niet onder de schone-lei-regeling. Wat nu?
Bekijk ook de veelgestelde vragen over de schone-lei-regeling.
Wat houdt de schone-lei-regeling in?
De schone-lei-regeling maakt het voor ex-kankerpatiënten makkelijker om een verzekering af te sluiten.
Kort samengevat: je hoeft bij het invullen van de gezondheidsverklaring niet meer te melden dat je kanker hebt gehad in deze gevallen:
- Je bent 10 jaar kankervrij. Let op: bij sommige kankersoorten is de termijn korter dan 10 jaar. Bekijk de tabel.
- Je was jonger dan 21 jaar toen je de diagnose kanker kreeg. En je bent al 5 jaar kankervrij.
Tip: met de checklist verzekeren na kanker kun je bepalen of jij onder de schone-lei-regeling valt.
Wél melden: klachten en ziekten door (de behandeling) van kanker
Heb je klachten of ziekten gekregen door kanker of de behandeling van kanker, bijvoorbeeld hartklachten na chemotherapie? Dan moet je deze klachten wel altijd melden op de gezondheidsverklaring. Oók als je onder de schone-lei-regeling valt. Je hoeft dan niet te melden dat die klachten het gevolg zijn van jouw kanker of de behandeling daarvan.
Voor welke verzekeringen geldt de schone-lei-regeling?
De regeling geldt alleen in deze situaties:
- Je wilt een overlijdensrisicoverzekering afsluiten onder de vragengrens en de looptijd stopt voordat je 71 jaar wordt.
- Je wilt een uitvaartverzekering afsluiten onder de vragengrens, en de verzekering gaat in voordat je 61 jaar wordt.
De vragengrens is een wettelijk vastgesteld bedrag. Bekijk de actuele vragengrens op van atotzekerheid.nl.
Wat is ‘kankervrij’?
Kankervrij ben je als je arts geen kanker meer bij je kan vaststellen. Artsen noemen dit ‘volledige remissie’.
In je patiëntendossier staat het moment dat je kankervrij was. Je hebt het recht om je dossier in te zien en je mag ook om een kopie vragen. Je behandelend arts of huisarts kan je uitleggen waar je wat kan vinden.
Wat is een gezondheidsverklaring?
Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je gezondheid. Hiermee kan de medisch adviseur van de verzekeraar inschatten hoe groot de kans is dat je eerder overlijdt dan verwacht. Bekijk een filmpje over het invullen van de gezondheidsverklaring.
Soms is de kankervrije termijn korter dan 10 jaar
Voor sommige soorten kanker geldt een kortere kankervrije termijn dan 10 jaar. Of je dan je kankerverleden moet melden, hangt af van het stadium van je ziekte bij de diagnose. In de tabel op deze pagina staat wanneer je niet hoeft te melden dat je kanker hebt gehad.
In de tabel staat een kolom ‘stadium’. Het stadium zegt iets over de ernst van de ziekte. Weet je niet welk stadium je had toen je de diagnose kanker kreeg? Zoek het op in je patiëntendossier. Of vraag je huisarts of behandelend arts om het voor je op te zoeken.
Hoe weet ik of ik onder de schone-lei-regeling val?
Kijk in de gezondheidsverklaring van de verzekeraar. Daarin staan de voorwaarden om onder de regeling te vallen. Twijfel je of je in aanmerking komt voor de regeling? Overleg dan met je huisarts of medisch specialist. Met de checklist verzekeren na kanker kun je ook bepalen of jij onder de schone-lei-regeling valt.
Lees ook: veelgestelde vragen over de schone-lei-regeling.
Ik val niet onder de schone-lei-regeling. Wat nu?
Ook als je niet onder de schone-lei-regeling valt, kun je een verzekering aanvragen. De medisch adviseur van de verzekeraar beoordeelt je verzekeringsaanvraag individueel. Vaak lukt het wel om een verzekering af te sluiten. Soms wel tegen een hogere premie. Of met aangepaste voorwaarden.
Lees de tips voor het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering na kanker en de tips voor het aanvragen van een uitvaartverzekering na kanker.