Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekering en kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Op deze pagina lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over het afsluiten van zo’n verzekering als je kanker hebt gehad.
Veelgestelde vragen:
- Kun je een overlijdensrisicoverzekering aanvragen als je nog behandeld wordt voor kanker?
- Kun je een overlijdensrisicoverzekering aanvragen als je uitbehandeld bent voor kanker?
- Als ik bij de gezondheidsverklaring invul dat ik kanker heb gehad, wat kan de verzekeraar hiermee doen?
- Moet ik mijn volledig medisch dossier in laten zien?
- Wat doet de verzekeraar met de informatie die ik geef?
- Wat gebeurt er met mijn ingevulde gezondheidsverklaring?
- Ik ben het niet eens met het advies van de medisch adviseur. Wat kan ik doen?
- Hoe kan iemand die genezen en gezond is verklaard door zijn specialist toch een verhoogd risico hebben?
- Zijn er tips om de kans op een overlijdensrisicoverzekering te vergroten?
- Kan ik een overlijdensrisicoverzekering aanvragen als ik nog in behandeling ben?
- Kan mijn premie in de loop van de tijd omlaag?
Goed om te weten: antwoorden op vragen over erfelijk risico en overlijdensrisicoverzekering vind je op erfocentrum.nl en op de website van Stichting Erfelijke kanker Nederland.
Kun je een overlijdensrisicoverzekering aanvragen als je nog behandeld wordt voor kanker?
Dat hangt af van de behandeling die je krijgt. Vaak kun je beter wachten tot er meer bekend is over je vooruitzichten. Anders neemt de verzekeraar je aanvraag niet in behandeling. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld anti-hormonale therapie na een behandeling tegen borstkanker of hormoonsuppletie na een behandeling tegen schildklierkanker.
Kun je overlijdensrisicoverzekering aanvragen als je uitbehandeld bent voor kanker?
Nee, dat heeft geen zin. De verzekeraar zal je aanvraag hoogstwaarschijnlijk afwijzen. De kans dat je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, is namelijk te groot.
Als ik bij de gezondheidsverklaring invul dat ik kanker heb gehad, wat kan de verzekeraar hiermee doen?
De verzekeraar vraagt dan waarschijnlijk gerichte aanvullende informatie op bij de artsen die jou behandeld hebben. Daarvoor moet jij dan wel eerst toestemming geven. Tip: laat je behandelend arts weten dat de verzekeraar aanvullende vragen gaat stellen.
De verzekeraar stelt je behandelaars bijvoorbeeld extra vragen over je diagnose, het stadium van je ziekte en de behandelingen die je hebt gehad. Dit is nog geen medische keuring, maar een aanvulling op de gezondheidsverklaring. Dit traject kan meerdere weken duren.
Goed om te weten: heb je ingevuld dat je kanker hebt gehad? En val je onder de schone-lei-regeling? Dan mag de verzekeraar jouw verleden met kanker niet meewegen in zijn besluit. Lees meer over de schone-lei-regeling.
Moet ik mijn volledig medisch dossier in laten zien?
Nee, een verzekeraar kan alleen medische informatie opvragen bij jouw huisarts of behandelend arts, als je daarvoor schriftelijke toestemming geeft. Dit gebeurt met een machtiging. Geef daarop aan dat je alleen toestemming geeft voor de ziekte waar de verzekeraar op dat moment meer over wil weten.
Wat doet de verzekeraar met de informatie die ik geef?
Verzekeraars moeten je informeren hoe ze omgaan met jouw gegevens en voor welke doelen ze die gegevens gebruiken. Je gegevens mogen bovendien maar een bepaalde periode bewaard worden. Meer informatie hierover vind je op www.vanatotzekerheid.nl.
Wat gebeurt er met mijn ingevulde gezondheidsverklaring?
De vragenlijst wordt eerst bekeken door een medisch adviseur. Hij of zij adviseert de verzekeraar of er sprake is van een hoger overlijdensrisico dan gemiddeld. Daarna besluit de verzekeraar of de algemene voorwaarden ook voor jou gelden. Of dat ze andere voorwaarden maken voor jouw situatie. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je meer premie betaalt dan een ander.
Ik ben het niet eens met het advies van de medisch adviseur. Wat kan ik doen?
Zoek contact met de medisch adviseur en ga in gesprek. Vraag uitleg. Misschien heb je zelf nog meer informatie die relevant kan zijn. Tip: neem iemand mee naar dit gesprek.
Hoe kan iemand die genezen en gezond is verklaard door zijn specialist toch een verhoogd risico hebben?
De medisch adviseur kijkt niet alleen naar jou, maar breder. Hij of zij gebruikt statistieken: de cijfers die bekend zijn over mensen in situaties die lijken op de jouwe. Verder kijkt de arts naar je gezondheid van dit moment en naar de behandeling die je hebt gehad. Met al deze gegevens samen schat de medisch adviseur voor de verzekeraar in hoe hoog het risico is.
Zijn er tips om de kans op een overlijdensrisicoverzekering te vergroten als je kanker hebt gehad?
De belangrijkste tip is: begin op tijd met het aanvragen van zo’n verzekering. Lees meer tips.
Kan ik een overlijdensrisicoverzekering aanvragen als ik nog in behandeling ben?
Nee, als je nog wordt behandeld heeft het geen zin om een orv aan te vragen. De reden is dat de definitieve uitkomst van de behandeling nog niet vaststaat.
Kan mijn premie in de loop van de tijd omlaag?
Heb je een verzekering afgesloten met een tijdelijke premieverhoging? Dan wordt de premie na een aantal jaren minder. Kijk of dit in de voorwaarden staat. Heb je hier vragen over? Stel ze aan je verzekeraar.
Tip: kijk eens in de zoveel tijd eens goed naar alle verzekeringen die je hebt. Doe dit bijvoorbeeld samen met een verzekeringsadviseur. Kijk of je ergens anders tegen betere voorwaarden en/of een lagere premie verzekerd kan worden.
Belangrijk: zeg je huidige verzekering pas op als je zeker weet dat je ergens anders wordt geaccepteerd en onder welke voorwaarden.