Uitvaartverzekering en kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Moet je je kankerverleden melden bij je aanvraag voor een uitvaartverzekering? Dan kan het lastig zijn om zo’n verzekering af te sluiten. Vaak lukt het wel, maar kost het extra tijd. De verzekeraar kan namelijk medische informatie opvragen bij je arts. Begin daarom op tijd met je verzekeringsaanvraag.

Lees op deze pagina over:

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering sluit je af als je verwacht niet genoeg spaargeld te hebben voor je uitvaart. En als je je naasten niet wilt opzadelen met de kosten voor je begrafenis of crematie. Een uitvaart kost gemiddeld tussen de € 7.000 en € 10.000 (2023)

Kun je een uitvaartverzekering aanvragen als je uitbehandeld bent voor kanker?

Nee, dat heeft geen zin. De verzekeraar zal je aanvraag hoogstwaarschijnlijk afwijzen. De kans dat je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt, is namelijk te groot.

Een uitvaartverzekering aanvragen na kanker

Een uitvaartverzekering aanvragen als je kanker hebt gehad, kan soms wat lastiger zijn. Lees verder over:

Gezondheidsverklaring uitvaartverzekering invullen

Als je een uitvaartverzekering aanvraagt, moet je meestal een gezondheidsverklaring invullen. Een gezondheidsverklaring is een lijst met vragen over je gezondheid. Hiermee kan de medisch adviseur van de verzekeraar inschatten hoe groot het risico is dat je eerder overlijdt dan verwacht. 
Tip: heb je de gezondheidsverklaring ingevuld? Maak er dan een kopie van.

Lees: Hoe werkt dat met de gezondheidsverklaring? of bekijk de video over de gezondheidsverklaring.

Alle vragen eerlijk beantwoorden

Het is heel belangrijk dat je alle vragen eerlijk beantwoordt. Dus dat je eerlijk zegt dat je kanker hebt (gehad). Doe je dat niet, dan kan het zo zijn dat je nabestaanden geen geld krijgen voor de uitvaart. Ook als je premie hebt betaald.

Goed om te weten: als je onder de schone-lei-regeling valt, hoef je niet te vermelden dat je kanker hebt gehad. Bepaal met de checklist verzekeren na kanker of jij je kankerverleden moet melden als je een uitvaartverzekering aanvraagt.

Wachtjaren

Sommige verzekeraars werken met wachtjaren. Dat is de tijd tussen het moment dat jij de verzekering afsluit en dat de verzekering voor het eerst geld uitbetaalt. Is de wachttijd bijvoorbeeld 2 jaar en kom je in die periode te overlijden? Dan krijgen je nabestaanden pas na die 2 jaar (volledig) uitbetaald.

Tips voor het aanvragen van een uitvaartverzekering als je kanker hebt gehad

Neem minstens 3 maanden de tijd om je verzekering aan te vragen. Dan kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

Krijg je een afwijzing? Dan kun je het bij een andere verzekeraar proberen. Elke verzekeraar is immers zelf verantwoordelijk voor de risico-inschatting.

Problemen met het afsluiten van een uitvaartverzekering als je kanker hebt gehad

Val je niet onder de schone-lei-regeling, dan kan het moeilijker zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. Of de verzekeraar je verzekeringsaanvraag accepteert, hangt af van het type kanker dat je hebt gehad. En hoelang geleden de behandeling was.

De volgende situaties komen voor:

  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag zonder de premie te verhogen. Je bent dus gelijk aan een andere verzekerde.
  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag, maar je betaalt wel een hogere premie.
  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag, maar je betaalt een tijd een hogere premie (bijvoorbeeld de eerste 2 tot 5 jaar).
  • De verzekeraar accepteert je verzekeringsaanvraag, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld: je bent niet verzekerd als je binnen x jaar weer kanker krijgt.
  • De verzekeraar weigert je verzekeringsaanvraag.

Als je aanvraag wordt afgewezen

Goed om te weten: ben je afgewezen, dan kun je een nieuwe aanvraag doen bij een andere verzekeraar. Deze mag jou niet vragen of je in het verleden bent geweigerd om medische redenen, bijvoorbeeld omdat je kanker hebt gehad. Wel mag hij je vragen of een andere verzekeraar je eerder heeft geweigerd om niet-medische redenen, bijvoorbeeld fraude of wanbetaling.

Meldpunt uitvaartverzekering bij kanker

Ben je geweigerd voor een uitvaartverzekering of krijg je te maken met een forse premieverhoging? Meld dit dan bij de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

NFK kan niets veranderen aan je persoonlijke situatie, maar kan deze informatie wel gebruiken om beter op te komen voor andere (ex-)kankerpatiënten. Hoe meer meldingen en hoe meer informatie hierover, hoe groter het aantal voorbeelden.

Ga naar het meldpunt orv en uitvaartverzekering van NFK.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)
  • Uitvaartverzekeringen vergelijken

    Op Uitvaartverzekering.nl is het mogelijk om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Ook vind je er praktische informatie.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

foto matthijs timmermans

Matthijs Timmermans

Beleidsadviseur Leven/Inkomen, Verbond van Verzekeraars

Logo-NFK

NFK

Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties

Website

illustratie-deskundige-vrouw

Rentia Visser

Communicatieadviseur, Verbond van Verzekeraars

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023