Anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAnti-hormonale therapie (ook wel: hormoontherapie) kan een behandeling zijn als het baarmoedersarcoom gevoelig is voor hormonen.
Lees op deze pagina over:
- Wanneer anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom?
- Hoe werkt anti-hormonale therapie?
- Welke medicijnen krijg je?
- Bijwerkingen van anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom
Wanneer anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom?
Anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn als je een tumor hebt die groeit onder invloed van hormonen.
De arts kan anti-hormonale therapie adviseren bij een laaggradig endometriumstromasarcoom (ESS). Deze soort baarmoedersarcoom is bijna altijd hormoongevoelig. Laaggradig betekent dat de kankercellen niet snel groeien.
Dit zijn situaties waarin je anti-hormonale therapie kunt krijgen:
- Als de arts niet de hele tumor heeft kunnen verwijderen. Je krijgt de behandeling dan na de operatie om achtergebleven kankercellen te doden.
- Als de tumor te groot is voor een operatie of voor bestraling. Je krijgt de behandeling dan om de tumor kleiner te maken. Als dit lukt, kun je alsnog een operatie krijgen.
- Als de tumor is uitgezaaid naar andere organen. Je krijgt de behandeling dan om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.
Soms is anti-hormonale therapie ook mogelijk bij een uitgezaaid leiomyosarcoom van de baarmoeder. Als het leiomyosarcoom hormoongevoelig is, kun je deze behandeling krijgen om de ziekte te remmen en je klachten te verminderen.
Goed om te weten: vooraf is niet met zekerheid te voorspellen of baarmoedersarcoom goed reageert op anti-hormonale therapie.
Hoe werkt anti-hormonale therapie?
Anti-hormonale therapie is een behandeling tegen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor groeit onder invloed van deze hormonen.
Bij deze behandeling krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. Deze medicijnen werken door je hele lichaam.
Welke medicijnen krijg je?
Meestal krijg je een aromataseremmer. Een aromataseremmer blokkeert de aanmaak van vrouwelijke hormonen. Je arts bespreekt met je welk medicijn het beste is in jouw situatie.
Bijwerkingen van anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom
Anti-hormonale therapie kan bijwerkingen geven. Van welke bijwerkingen je last krijgt en hoe erg je er last van hebt, verschilt per persoon. Het hangt ook af van de dosis die je krijgt. Vraag je arts of verpleegkundige wat voor bijwerkingen je kunt verwachten.
Veelvoorkomende bijwerkingen van anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom zijn:
- stemmingswisselingen: sommige vrouwen voelen zich opgejaagd
- opvliegers
- botontkalking
- misselijkheid
- hoofdpijn
- vermoeidheid