Seksuele problemen bij baarmoedersarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Baarmoedersarcoom en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je seksleven en op intimiteit. Na de behandeling moet je opnieuw ontdekken en ervaren wat op seksueel gebied kan en wat je fijn vindt.

Er is niet één oorzaak voor een andere beleving van seks. Vaak spelen meer dingen een rol:

Veranderd zelfbeeld

Door kanker en de behandeling ervan kan het beeld veranderen dat je van jezelf hebt. Het kan invloed hebben op je gevoel van vrouw-zijn. De ene vrouw ervaart dat sterker dan de andere. Ook kun je gevoelens van onzekerheid en schaamte hebben. Of bijvoorbeeld denken dat je partner je niet meer aantrekkelijk vindt.

Dit alles kan van invloed zijn op je zin in seks, je seksueel functioneren en je beleving van seksualiteit.

Lichamelijke klachten

Door kanker en de behandeling kun je lichamelijke klachten krijgen:

Je vagina kan nauwer en korter worden

Na de operatie kan je vagina korter en soms wat nauwer zijn dan daarvoor. Seks zoals je dat gewend was, is daardoor niet altijd meer zo gemakkelijk.

Heb je na de operatie uitwendige en inwendige bestraling gehad? Dan kunnen er littekens in je vagina ontstaan. Daardoor kan je vagina korter en minder elastisch worden, en soms ook nauwer. Vraag er vooral naar bij je arts. Die kan je adviezen geven die passen bij jouw situatie.

In sommige gevallen is het verstandig om pelottes te gebruiken. Pelottes zijn holle staafjes van kunststof die je in de vagina inbrengt. Door regelmatig pelottes in te brengen, houd je je vagina soepel en ga je verkleving en vorming van littekenweefsel tegen.

Dit zijn de voordelen als je pelottes gebruikt in het eerste jaar na de behandeling:

  • gemeenschap blijft mogelijk
  • je voorkomt zo veel mogelijk dat je last hebt van pijn bij seks
  • je arts kan je vagina beter onderzoeken tijdens de controles

Je bent erg moe of hebt andere lichamelijke klachten

Door moeheid en lichamelijke klachten kan de behoefte aan seks (sterk) afnemen. Dat is een normale reactie op de situatie.

Je vagina wordt minder vochtig als je opgewonden bent

Als je door de behandeling vervroegd in de overgang komt, kan je vagina droger worden. Door een droge vagina kan geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn.

Meestal is een glijmiddel daarvoor een goede oplossing. Een glijmiddel kan ook de gevoeligheid bij masturbatie verhogen. Glijmiddelen kun je kopen bij de apotheek of de drogist. Je kunt ze ook online bestellen.

Het orgasme verandert

Als je baarmoeder verwijderd wordt, kan je beleving van een orgasme veranderen. Dit is vooral zo als je tijdens een orgasme de baarmoeder voelde samentrekken. Als je klaarkomen vooral voelt rond je clitoris en het buitenste deel van je vagina, merk je vaak geen verandering in je orgasmes. 

Emoties rondom het verwerken van kanker

Bij het verwerken van kanker horen emoties. Sommige emoties kunnen ervoor zorgen dat je minder zin of energie hebt om te vrijen. Bijvoorbeeld angst en somberheid.

Het kan ook zijn dat er tijdens het vrijen heftige emoties omhoog komen. Je kunt hiervan schrikken. Ook voor je partner kan het moeilijk zijn. Je bent hierin niet alleen. Erover praten kan helpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Lotte Heimans

Dr. Lotte Heimans

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Logo-Patiëntenplatform-Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-ervaringsdeskundigen-vrouwen

Vrouwen die baarmoedersarcoom hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2024