Wat kun je zelf doen tijdens de behandeling van baarmoedersarcoom?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonProbeer tijdens de behandeling van baarmoedersarcoom zo gezond en fit mogelijk te blijven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en er sneller van te herstellen. Lees de tips.
Stoppen met roken
Als je rookt, is het aan te raden om te stoppen met roken. Daarmee verminder je de kans op problemen na een lymfeklieroperatie, bijvoorbeeld dat de wond niet goed geneest. Ook voor je herstel na de behandeling van baarmoedersarcoom is het belangrijk dat je niet rookt.
Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Dan is het goed om te weten dat je hulp kunt krijgen bij het stoppen met roken.
Conditie en voeding
Een goede conditie is ook belangrijk. Je herstelt namelijk het beste van de behandeling als je een goede conditie hebt. Dat valt soms niet mee. Bekijk wat je kunt doen om je conditie goed te houden.
Verder is het belangrijk dat je tijdens en na de behandeling gezond, gevarieerd en eiwitrijk eet en op een gezond gewicht blijft.
Lees op voedingenkankerinfo.nl meer over:
• voeding tijdens de behandeling
• voeding na de behandeling
Omgaan met stress en emoties
Stress en emoties zijn normaal als je kanker hebt. Maar veel stress is niet goed voor je afweersysteem. Dat gaat dan minder goed werken, waardoor je een grotere kans hebt op infecties. En je sneller ziek wordt.
Er zijn verschillende manieren om met stress en emoties om te gaan, zodat je er niet door overspoeld wordt. Mindfulness, yoga en ontspanningsoefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen. Maar ook bewegen en sporten kunnen stress verminderen.
Verder is het belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt. En aandacht te besteden aan dingen die je belangrijk vindt (zingeving). Dat geeft je energie.
Praten over je gevoelens en emoties helpt ook. Vooral lotgenoten begrijpen wat je doormaakt. Ze kunnen je vaak goed steunen.
Lotgenoten vind je:
- via de lotgenotenzoeker van kanker.nl
- via patiëntenorganisatie Olijf of Patiëntenplatform Sarcomen
- bij een IPSO centrum voor leven met en na kanker
Heb je het gevoel dat je vastloopt? Dan kan praten over je gevoelens en zorgen helpen. Bijvoorbeeld met een maatschappelijk werker of een psycholoog.