Wat is basaalcelcarcinoom?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen basaalcelcarcinoom is een kwaadaardig plekje op de huid. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
Een basaalcelcarcinoom kan overal op je lichaam voorkomen. Meestal krijg je deze soort huidkanker op plaatsen die veel in de zon zijn geweest. Zoals je gezicht, je handen en je onderarmen.
Er zijn ook andere vormen van huidkanker.
Lees op deze pagina over:
- Vooruitzichten bij basaalcelcarcinoom
- Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?
- Onderzoeken bij basaalcelcarcinoom
- Oorzaken en risicofactoren van basaalcelcarcinoom
- Behandelingen van basaalcelcarcinoom
- Gevolgen van basaalcelcarcinoom
Vooruitzichten bij basaalcelcarcinoom
De vooruitzichten bij basaalcelcarcinoom zijn goed. Bijna alle mensen met een basaalcelcarcinoom zijn 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Basaalcelcarcinoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. Ook kan de arts het plekje vaak goed weghalen. Daarom genezen bijna alle mensen met een basaalcelcarcinoom weer.
Wel is het belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan. Als het plekje groter is, is het lastiger te behandelen.
Lees meer over de cijfers bij basaalcelcarcinoom.
Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?
Basaalcelcarcinoom kan er heel verschillend uitzien. Een basaalcelcarcinoom doet geen pijn en jeukt niet.
In het begin lijkt een basaalcelcarcinoom vaak op iets anders. Bijvoorbeeld op een glad knobbeltje of zweertje. Soms lijkt het op een plekje met eczeem of schimmel. Ook kan het eruitzien als een moedervlek.
Lees verder over hoe een basaalcelcarcinoom eruitziet.
Onderzoeken bij basaalcelcarcinoom
De huisarts bekijkt het plekje op je huid om in te schatten of het kanker kan zijn. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar een dermatoloog (huidarts) in het ziekenhuis.
De huisarts of de dermatoloog verwijdert soms een klein stukje uit het plekje. Dat heet een biopsie. Het stukje weefsel (het biopt) gaat naar het laboratorium voor onderzoek.
Lees verder over de onderzoeken bij basaalcelcarcinoom.
Oorzaken en risicofactoren van basaalcelcarcinoom
De belangrijkste oorzaak van basaalcelcarcinoom is uv-straling, uit zonlicht. Daarom zit een basaalcelcarcinoom vaak op een plek die jarenlang veel zon heeft gehad. Zoals het gezicht, de hals, de onderarmen en de handen.
Er zijn ook andere risicofactoren die de kans groter maken dat je basaalcelcarcinoom krijgt. Zoals een lichte huid of bestraling op vroege leeftijd. Ook door de erfelijke aandoening Basaal Cel Naevus Syndroom (BCNS) is de kans op een basaalcelcarcinoom groter. Een andere naam hiervoor is Gorlin syndroom of Gorlin-Goltz.
Meestal komt basaalcelcarcinoom voor als je ouder wordt, boven de 60 jaar. Maar ook als je jonger bent, kun je de ziekte krijgen. Meer vrouwen dan mannen krijgen deze vorm van kanker.
Lees verder over de oorzaken en risicofactoren van basaalcelcarcinoom.
Behandelingen bij basaalcelcarcinoom
Als het kan, verwijdert de arts het basaalcelcarcinoom door het weg te snijden. Andere behandelingen die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld bestraling of een behandeling met een crème.
Lees verder over de behandeling van basaalcelcarcinoom.
Gevolgen van basaalcelcarcinoom
Je kunt na de behandeling opnieuw een basaalcelcarcinoom krijgen. Op dezelfde plek, of op een andere plek. Daarom is het goed om je huid zelf in de gaten te houden. Kijk eens in de 3 tot 6 maanden of je veranderingen ziet.
Ook is het slim om niet veel en niet lang in de zon te zitten. Vermijd vooral kortdurende heftige blootstelling aan zonlicht. Bescherm je huid: zoek schaduw, draag (uv-werende) kleding en smeer je goed in. Zeker als je een lichte huid hebt.
Lees verder over na de behandeling van basaalcelcarcinoom.
Meer weten?
-
Ik heb basaalcelkanker
Informatie op Thuisarts.nl over basaalcelcarcinoom (basaalcelkanker).
-
Medische richtlijn basaalcelcarcinoom
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van basaalcelcarcinoom.