Mohs-chirurgie bij basaalcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met Mohs-chirurgie kan de arts basaalcelcarcinoom helemaal weghalen zonder daarbij onnodig veel gezonde huid weg te snijden. Je krijgt daardoor een minder groot litteken. Tijdens de operatie wordt direct gekeken of alle basaalcelcarcinoom is verwijderd.

Lees op deze pagina over:

Voor Mohs-chirurgie ga je naar een gespecialiseerd ziekenhuis of naar een huidkliniek. Bekijk waar je voor Mohs-chirurgie terechtkunt.

Wanneer Mohs-chirurgie bij basaalcelcarcinoom?

Heb je een basaalcelcarcinoom in je gezicht of in je hals? Dan krijg je waarschijnlijk Mohs-chirurgie. Deze behandeling krijg je ook als de kanker terugkomt op dezelfde plek in je hals of gezicht. Of als de arts de kanker bij een andere behandeling niet helemaal kon verwijderen. Je kunt de behandeling ook krijgen als je een groot basaalcelcarcinoom hebt.

Met deze behandeling is de wond op je huid zo klein mogelijk.

Mohs is de naam van de arts die deze methode bedacht. Een andere term is Mohs micrografische chirurgie.

Hoe gaat een behandeling met Mohs-chirurgie?

Voor Mohs-chirurgie krijg je een plaatselijke verdoving van je huid. Dan verwijdert de arts de huidkanker laag voor laag. Alsof de arts steeds een laagje van je huid afschaaft. Hij of zij snijdt zo weinig mogelijk van je gezonde huid weg.

De arts verbindt de wond met een wonddrukverband. Terwijl je in de wachtkamer wacht, onderzoekt de arts de weggenomen stukjes huid direct onder de microscoop. Zo wordt duidelijk of de huidkanker volledig weg is. Is de kanker niet helemaal weg? Dan snijdt de arts nog een extra laagje van je huid weg. Dit gaat net zo lang door tot alle kanker weg is. Dan wordt de wond gesloten.

Lees meer over Mohs-chirurgie in de folder van Mohs Klinieken.

Colofon

Met medewerking van:

logo HUKAs

De Huidkanker Stichting (HUKAs)

Patiëntenorganisatie

Website

Foto Marcus Muche

Dr. Marcus Muche

Dermatoloog, Mohs Klinieken Hoorn

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een basaalcelcarcinoom hebben (gehad)

Logo NVDV

Nederlandse Vereniging van Dermatologie en Venereologie

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022