Hoe ziet basaalcelcarcinoom eruit?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr zijn verschillende soorten basaalcelcarcinoom. Ze groeien allemaal op een andere manier en ze zien er allemaal anders uit. Meestal ziet het basaalcelcarcinoom eruit als een zweertje of lijkt het op eczeem.
Soms is het lastig om een basaalcelcarcinoom te herkennen. Want in het begin kan een basaalcelcarcinoom ergens anders op lijken. Twijfel je over een plekje? Ga dan altijd naar de huisarts.
Lees hoe je de verschillende soorten basaalcelcarcinoom kunt herkennen:
- Basaalcelcarcinoom lijkt op een zweertje (nodulair basaalcelcarcinoom)
- Basaalcelcarcinoom lijkt op eczeem of schimmel (oppervlakkig basaalcelcarcinoom)
- Basaalcelcarcinoom lijkt op een litteken (sprieterig basaalcelcarcinoom)
- Basaalcelcarcinoom ziet eruit als veel kleine knobbeltjes (micronodulair basaalcelcarcinoom)
- Basaalcelcarcinoom lijkt op een moedervlek (gepigmenteerd basaalcelcarcinoom)
- Meerdere vormen van basaalcelcarcinoom door elkaar
- Wanneer naar de huisarts?
- Foto's van een basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom lijkt op een zweertje (nodulair basaalcelcarcinoom)
Meestal begint een basaalcelcarcinoom als een glad, roze bultje. Het plekje zit bijna altijd in het gezicht. Het bultje groeit heel langzaam. Soms zie je in het bultje verwijde bloedvaatjes.
Na een tijd ontstaat in het midden van het bultje een zweertje. Rond het zweertje zie je soms een bobbelig en glanzend randje. Het zweertje kan wat nattig zijn. Het heeft een korstje dat makkelijk loslaat. Daarna komt er weer een nieuw korstje.
Een basaalcelcarcinoom dat lijkt op een zweertje, heet een nodulair basaalcelcarcinoom. Nodulair betekent dat het er uit ziet als een knobbeltje op je huid.
Basaalcelcarcinoom lijkt op eczeem of schimmel (oppervlakkig basaalcelcarcinoom)
Een basaalcelcarcinoom kan ook op eczeem of schimmel lijken. Dan is het plekje rood, vlak of plat en een beetje schilferig. Het plekje zit meestal op de armen, de benen of op de romp. Vaak heb je meer van dit soort plekjes op de huid. Het groeit heel langzaam.
Een basaalcelcarcinoom dat op eczeem of schimmel lijkt, heet een oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Een ander woord is ook superficieel basaalcelcarcinoom.
Basaalcelcarcinoom lijkt op een litteken (sprieterig basaalcelcarcinoom)
Soms lijkt een basaalcelcarcinoom op een litteken. Dat heet een sprieterig basaalcelcarcinoom. De kankercellen vormen dan een soort kleine en sprieterige takjes in de huid. Het plekje ziet er meestal wat glazig en glanzend uit. Het plekje kan gaan zweren.
Het sprieterig basaalcelcarcinoom zit meestal in het gezicht. De vooruitzichten zijn slechter dan bij nodulair of oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Soms groeit de kanker door onder de huid. Na verloop van (lange) tijd kan sprieterig basaalcelcarcinoom uitzaaien.
Basaalcelcarcinoom ziet eruit als veel kleine knobbeltjes (micronodulair basaalcelcarcinoom)
Een micronodulair basaalcelcarcinoom bestaat uit een groepje piepkleine knobbeltjes dicht bij elkaar. Micro betekent klein, nodulair betekent knobbelachtig.
De vooruitzichten zijn slechter dan bij nodulair of oppervlakkig basaalcelcarcinoom. Als je geen behandeling krijgt, kan de kanker doorgroeien onder de huid. Bijvoorbeeld in de oogkas of in de neus. Na verloop van (lange) tijd kan micronodulair basaalcelcarcinoom uitzaaien.
Micronodulair basaalcelcarcinoom komt niet veel voor.
Basaalcelcarcinoom lijkt op een moedervlek (gepigmenteerd basaalcelcarcinoom)
Soms is een basaalcelcarcinoom donkerrood of bruin. Het kan dan een beetje op een moedervlek lijken. Daarom noemen artsen dit een gepigmenteerd basaalcelcarcinoom. Gepigmenteerd betekent dat het plekje (donker) gekleurd is.
Gepigmenteerd basaalcelcarcinoom komt heel weinig voor.
Meerdere vormen van basaalcelcarcinoom door elkaar
Een combinatie van verschillende soorten komt ook voor. Dan groeit het basaalcelcarcinoom op verschillende manieren tegelijk. Het ziet er bijvoorbeeld uit als een zweertje én als een litteken.
Wanneer naar de huisarts?
Heb je een plekje op je huid en ben je ongerust? Ga dan naar je huisarts. De huisarts onderzoekt je en neemt misschien een klein stukje weg uit het plekje voor onderzoek.
Zo nodig stuurt de huisarts je door naar de dermatoloog. Een dermatoloog is een arts die veel weet van huidziektes.
Foto's van een basaalcelcarcinoom
Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologen (NVDV) vind je foto's van hoe een basaalcelcarcinoom eruit kan zien.
Meer weten?
-
Medische richtlijn basaalcelcarcinoom
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van basaalcelcarcinoom.