Bestraling bij maagkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWanneer een operatie niet mogelijk is, kun je bestraling krijgen om klachten te verminderen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het eten weer door de maag kan. Of om iets te doen aan bloedverlies door de tumor.
In studieverband kan bij maagkanker bestraling in combinatie met chemotherapie een behandeling zijn voor een operatie.
Bijwerkingen van bestraling bij maagkanker
Bestraling beschadigt ook gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kun je last van bijwerkingen krijgen. De bestralingsarts bespreekt met je welke bijwerkingen je kunt verwachten.
Bijwerkingen van bestraling kunnen zijn:
- misselijkheid
- minder trek hebben in eten
- darmklachten, zoals buikpijn of diarree
- vermoeidheid
- klachten van de slijmvliezen in de slokdarm en de maag
Vaak beginnen de klachten in de tweede of derde week van de behandeling. De meeste klachten verdwijnen een paar weken na de behandeling. Maar je kunt nog lang moe blijven.
Lees verder over:
Hoe werkt bestraling?
Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. De bestraling gebeurt plaatselijk: alleen op het deel van je lichaam van de tumor of uitzaaiingen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.
De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door je huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald.