Gastroscopie (kijkonderzoek) bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Om te onderzoeken of er een tumor in je maag zit, krijg je in het ziekenhuis een gastroscopie. Dit is een kijkonderzoek van de binnenkant van de maag. De arts kijkt of je zweertjes, tumoren of andere afwijkingen in je maag hebt.

Wat is een gastroscopie?

Een gastroscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt met een flexibele slang de binnenkant van je slokdarm, maag en het begin van je dunne darm (de twaalfvingerige darm).  De arts kan ook een of meer stukjes weefsel weghalen om verder te onderzoeken.

Hoe gaat een gastroscopie?

Bij een gastroscopie schuift de arts via je mond een dunne, buigzame slang in je slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Die slang heet een gastroscoop. Aan het eind van de gastroscoop zitten een lampje en een mini-camera.

Tijdens het onderzoek kan de arts stukjes verdacht weefsel wegnemen voor onderzoek. Het weghalen van weefsel heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Zo kan die zien of het maagkanker is. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Wat dat precies betekent, hoor je van de arts of de verpleegkundige. 

Endo-echografie van de maag

Heel soms maakt de arts ook een echo van de maag. De arts maakt dan een echo-apparaatje vast aan de slang. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit. Deze golven hoor je niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt de organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm.

Zo kan de arts heel dichtbij de organen komen en veel details zien. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Verdoving voor de gastroscopie

Een gastroscopie kan een vervelend onderzoek zijn. Als de slang in je keel gaat, kun je de neiging hebben om te kokhalzen. Je kunt de keel laten verdoven met een spray. Zo heb je minder neiging om te kokhalzen.

Vaak kun je ook een roesje krijgen. Dit wordt ook wel sedatie genoemd. Hierdoor voel je je meer ontspannen, minder angstig en een beetje slaperig. Het roesje bevat altijd een slaapmiddel en soms ook pijnstilling. Als je een roesje gekregen hebt, moet je na het onderzoek nog een paar uur in het ziekenhuis blijven om ‘uit te slapen’. Neem iemand mee die je naar huis begeleidt, ook als je met een taxi of het openbaar vervoer naar huis gaat. Als je een roesje wilt, geef dit dan aan bij het maken van de afspraak. Het ziekenhuis kan dan de juiste voorbereidingen treffen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

logo SPKS

Patiëntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020