Symptomen van pseudomyxoma peritonei (PMP)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonPseudomyxoma peritonei ontstaat als een tumor in de blinde darm scheurt. Er komen dan slijmvormende cellen in je buik terecht. Vaak ontstaan de klachten pas maanden of jaren later: als er al heel veel slijm in je buik zit.
Niet iedereen met pseudomyxoma peritonei heeft dezelfde klachten. Dat ligt ook aan hoeveel slijm er in je buik zit. Deze klachten komen veel voor bij mensen met pseudomyxoma peritonei:
- Pijn in je buik, omdat het slijm tegen de organen in je buik duwt
- Je buik wordt steeds dikker
- Diarree of verstopping
- Een vol gevoel
- Kortademigheid en moeite met ademen
- Navelbreuk of liesbreuk
- Vermoeidheid
Lees ook over:
Pijn in je buik
Door pseudomyxoma peritonei kun je buikpijn krijgen. Als er steeds meer slijm in de buik komt, kan het gaan duwen op de organen en daar heb je last van. De pijn wordt langzaam erger en zit op meerdere plekken in de buik.
Heel soms herinneren mensen met PMP een pijnaanval van een paar uur, rechts onderin in de buik. De pijn lijkt soms op pijn bij een blindedarmontsteking maar gaat vanzelf over.
Je buik wordt steeds dikker
Bij pseudomyxoma peritonei heb je steeds meer slijmvormende cellen in je buik. Deze cellen maken zo veel slijm dat je buik vol raakt met slijm. Dan wordt je buik steeds dikker, zonder dat de rest van je lichaam dikker wordt. Het kan dan zelfs lijken alsof je zwanger bent.
Diarree of verstopping
Je darmen raken in verdrukking door het slijm en werken dan minder goed. Je kunt dan verstopping krijgen, of juist diarree.
Vol gevoel
Door slijm in de buik kun je een vol gevoel hebben of sneller vol zitten. Je hebt dan misschien minder trek om te eten.
Kortademigheid en moeite met ademen
Het slijm kan tegen je middenrif aandrukken en het omhoog duwen. Dan hebben je longen minder ruimte om uit te zetten en is ademen lastiger. Je kunt zo kortademig worden en je minder fit voelen.
Navelbreuk of liesbreuk
Als de druk van het slijm op de buikwand te groot wordt, kan er een breuk in je buikwand komen. Ben je eerder geopereerd via je buik, dan kan door het slijm het litteken soms opengaan.
Wanneer naar de huisarts?
Ga altijd naar de huisarts als je dit soort klachten langer dan 2 tot 3 weken hebt. De huisarts onderzoekt je om de oorzaak van de klachten op te sporen. Zo nodig stuurt hij of zij je door naar een specialist.
Als je een van de klachten hebt die hierboven staan, betekent dat niet gelijk dat je pseudomyxoma peritonei hebt. Vaak hebben de klachten een andere oorzaak en hebben ze niets met kanker te maken. Ook kortdurende pijn in de onderbuik is vaak onschuldig.
Pseudomyxoma peritonei wordt ook bij toeval ontdekt
Soms ontdekt de arts pseudomyxoma peritonei toevallig. Bijvoorbeeld bij een operatie van een liesbreuk of een navelbreuk. Als de arts dan een grote hoeveelheid slijm in je buik ziet, kan dat betekenen dat je pseudomyxoma peritonei hebt.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Patiëntenplatform Zeldzame Kankers - PZK
Het Patiëntenplatform zeldzame kankers is er speciaal voor jou. Het is dé plek waar je als patiënt met zeldzame kanker of naaste terecht kunt voor herkenning en erkenning. Kijk ook wat het jou kan bieden.