Onderzoeken bij pseudomyxoma peritonei (PMP)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHeb je klachten die kunnen passen bij pseudomyxoma peritonei, zoals een buik die steeds dikker wordt, verstopping of diarree? Ga dan naar je huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar het ziekenhuis voor onderzoek. Hier lees je wat je kunt verwachten.
De huisarts doet eerst een lichamelijk onderzoek. Soms vraagt hij of zij onderzoek aan in het ziekenhuis of krijg je een verwijzing voor een internist of MDL-arts. Deze arts weet veel van ziektes aan de maag, darm of lever. Als je vrouw bent, stuurt de huisarts je misschien eerst naar de gynaecoloog.
In het ziekenhuis kun je een of meer van de volgende onderzoeken krijgen:
- Bloedonderzoek
- Echo van de buik – om je buik te bekijken
- CT-scan – om te kijken hoe uitgebreid de ziekte is
- MRI-scan – als een CT-scan niet voldoende duidelijk is
- Kijkoperatie van de buik – om je buik te bekijken en weefsel weg te halen voor onderzoek
- Punctie – om vocht weg te halen voor onderzoek
Je krijgt niet altijd alle onderzoeken. Dat ligt aan je situatie.
Diagnose, stadium en behandeling
Met de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts of je PMP hebt. Ook stelt de arts een behandeling voor, en bespreekt die met je.
Het is niet altijd goed op een scan te zien hoe uitgebreid de PMP is. Daarom krijg je soms ook een kijkoperatie. Pas na de operatie kan de arts bepalen welke soort PMP je hebt. Hiervoor moet het weefsel onderzocht worden.
Lees verder over de diagnose bij pseudomyxoma peritonei.
Ziekenhuizen bij pseudomyxoma peritonei (PMP)
Als je pseudomyxoma peritonei hebt, moet je voor het onderzoek en (een deel van) je behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor de operatie. Bekijk in welke ziekenhuizen je terechtkunt.