Gevolgen van pseudomyxoma peritonei (PMP)
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonPseudomyxoma peritonei heeft invloed op je dagelijks leven. Bij een deel van de mensen komt de ziekte terug. Er kan dan opnieuw een behandeling nodig zijn. Iedereen moet een manier vinden om te leven met de ziekte. Je kunt hierbij hulp krijgen. Vraag dit na bij je behandelaar.
Sommige klachten zijn tijdelijk. Van andere klachten kun je lang last houden. Bijvoorbeeld omdat bij de operatie belangrijke organen zijn weggehaald. Zoals je milt, je baarmoeder en eierstokken of een deel van je darmen.
Bespreek je klachten altijd met je arts. Misschien is er wat aan te doen.
Gevolgen van pseudomyxoma peritonei op lange termijn
Op deze pagina lees je meer over de langetermijngevolgen:
- Problemen met eten en drinken
- Minder afweer na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
- Stoma na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
- Onvruchtbaar na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
- Vervroegde overgang na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
- Extra ondersteuning
Je kunt ook last krijgen van andere gevolgen, die meer mensen met kanker hebben. Zoals seksuele problemen of vermoeidheid.
Problemen met eten en drinken
Bij de operatie haalt de chirurg soms organen weg die belangrijk zijn om je eten te verteren. Zoals een deel van de maag of een deel van je darmen. In de eerste weken na de operatie kun je hierdoor problemen krijgen met eten en drinken. Bijvoorbeeld dat je minder zin hebt om te eten, of almaar misselijk blijft. Meestal zijn deze klachten tijdelijk. Als eten lastig is, kan een diëtist je helpen.
Minder afweer na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
Bij de operatie haalt de arts soms ook de milt weg. De milt zit in je buik en is belangrijk voor je afweer. Zonder milt heb je meer kans op infecties. Daarom krijg je, als de milt is verwijderd, een aantal inentingen om je te beschermen tegen infecties. Ook moet je na de operatie misschien een tijd lang antibiotica gebruiken.
Vraag je arts om meer informatie. Op de website van het RIVM lees je meer over welke inentingen nodig zijn als je geen milt hebt.
Stoma na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
Bij de operatie met HIPEC verwijdert de arts vaak delen van je darmen. Dan krijg je soms een stoma. Een stoma is een stukje darm dat door een opening in je buik naar buiten komt en vastzit op je huid. Het stoma kan op je dunne darm zitten of op je dikke darm. Via het darmstoma kan je lichaam ontlasting (poep) afvoeren. Het stoma kan tijdelijk zijn, of blijvend. Je arts bespreekt met je wat in jouw situatie het best is.
Op de website van de Stomavereniging lees je meer over wat een stoma is.
Onvruchtbaar na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
Soms verwijdert de chirurg je eierstokken of je baarmoeder tijdens de operatie. Dan ben je onvruchtbaar geworden en kun je geen kinderen meer krijgen. Vaak is vóór de operatie nog niet duidelijk of de arts de eierstokken of de baarmoeder moet weghalen. Dan is het lastig om je goed voor te bereiden.
Heb je een kinderwens? Praat er dan vóór de operatie over met je chirurg.
Vervroegde overgang na de behandeling van pseudomyxoma peritonei
Soms moet de arts ook je eierstokken verwijderen bij de operatie. Zonder eierstokken maakt je lichaam niet meer alle geslachtshormonen aan. Dan kun je opeens in de overgang komen.
Je kunt al een week na de operatie last krijgen van overgangsklachten. Meestal zijn die klachten heviger dan bij vrouwen die op de gewone manier in de overgang komen.
Lees uitgebreide informatie over de overgang en overgangsklachten.
Extra ondersteuning
Er zijn verschillende zorgverleners die je extra kunnen begeleiden bij klachten bij kanker. Zowel in als buiten het ziekenhuis. Probeer iemand te vinden die ervaring heeft met de begeleiding van mensen met kanker.