Soorten schaamlipkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr zijn verschillende soorten schaamlipkanker. Het is belangrijk om te weten welke soort schaamlipkanker je hebt. Dit zegt iets over je vooruitzichten en mogelijke behandelingen. Je arts vertelt je welke soort je hebt. Je kunt het ook zien in je patiëntendossier.
Bij schaamlipkanker gaat het bijna altijd om een plaveiselcelcarcinoom. Andere vormen komen minder vaak voor.
Lees op deze pagina over:
Plaveiselcelcarcinoom van de schaamlippen
Meestal gaat het bij schaamlipkanker om een plaveiselcelcarcinoom. Ongeveer 8 van de 10 vrouwen met schaamlipkanker hebben deze soort schaamlipkanker.
Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de huidcellen van de schaamlippen. De meeste plaveiselcelcarcinomen ontstaan bij vrouwen met lichen sclerosus van de vulva (70 tot 80%).
Bij 20 tot 30% van vrouwen met schaamlipkanker is een langdurige infectie met HPV de oorzaak van deze ziekte.
Zeldzame soorten schaamlipkanker
Deze soorten schaamlipkanker komen veel minder vaak voor:
Basaalcelcarcinoom van de schaamlippen
Een basaalcelcarcinoom ontstaat uit de onderste laag cellen van de opperhuid. Deze vorm van schaamlipkanker groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. De vooruitzichten zijn goed. Lees verder over het basaalcelcarcinoom.
Adenocarcinoom van de schaamlippen
Een adenocarcinoom van de schaamlippen kan ontstaan in de klieren van Bartholin. Deze klieren zitten vlak bij de opening van de vagina. Ze produceren vocht om de ingang van de vagina vochtig te houden. Een adenocarcinoom kan ook in de zweetklieren in de huid van de vulva beginnen.
Melanoom van de schaamlippen
Een melanoom van de schaamlippen ontstaat uit de pigmentcellen van de huid van de schaamlippen. Het is een agressieve vorm van kanker: de tumor komt vaak terug na behandeling en kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. De vooruitzichten zijn niet goed.
Een melanoom van de schaamlippen wordt behandeld als een melanoom van de slijmvliezen (mucosaal melanoom).
Lees verder over mucosaal melanoom op de website van Stichting Melanoom.