Gynaecologisch onderzoek onder narcose bij schaamlipkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMisschien heeft de arts je schaamlippen en vagina niet goed kunnen onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat de tumor te groot is. Of omdat het onderzoek te veel pijn deed. Dan krijg je nog een extra onderzoek van de vulva. Je gaat daarbij eerst onder narcose.
Waarom dit onderzoek?
Doel van dit lichamelijk onderzoek: meer weten over de tumor. Hoe groot is de tumor? Waar zit de tumor precies? Is de tumor doorgegroeid in weefsel om de tumor heen? En als dat zo is: hoever dan? Dit is allemaal belangrijke informatie om de behandeling te bepalen.
De gynaecoloog en de radiotherapeut (bestralingsarts) voeren dit lichamelijk onderzoek uit. Soms is ook een chirurg aanwezig.
Tijdens het onderzoek ben je in diepe slaap (narcose), dus je voelt niets van het onderzoek.
Als er een biopt is genomen, heb je soms na het onderzoek pijn en bloedverlies. Soms is de plaats van het biopt gehecht: dat kan een trekkend gevoel geven.
Onderzoek van de endeldarm, blaas of plasbuis
Een tumor in je vulva kan doorgroeien in organen eromheen. Zoals de blaas, endeldarm of plasbuis. Om te kijken of dat het geval is, doet de arts een kijkonderzoek met een endoscoop. Dit is een mini-camera met aan het eind van een dunne buis of slang. De arts brengt de endoscoop naar binnen via de anus of de plasbuis.
Dit onderzoek krijg je in het ziekenhuis. Je hoeft geen nacht te blijven.
Na een kijkonderzoek in de blaas voel je soms pijn en irritatie bij het plassen. Soms is er bloedverlies bij het plassen. Er is ook kans dat je een blaasontsteking krijgt.