Oorzaken en risicofactoren van tongkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe precieze oorzaak van tongkanker is niet bekend. Wel zijn er een aantal factoren die de kans groter maken dat iemand tongkanker krijgt.
Roken, alcohol en tongkanker
Roken en veel alcohol drinken zijn allebei risicofactoren voor tongkanker. Tabak en alcohol versterken elkaars effect hierin. Wanneer iemand rookt en veel alcohol drinkt, wordt het risico op tongkanker nog groter.
HPV en tongkanker
Ook het humaan papillomavirus (HPV) is een risicofactor voor tongkanker. Vooral voor kanker aan de tongbasis. Het virus kan in de cellen van de tongbasis terechtkomen. Bijvoorbeeld door tongzoenen, of door orale seks met iemand die HPV heeft. Kanker aan de tongbasis door een HPV-infectie komt steeds vaker voor.
Bekijk ook de informatie over de tong en de tongbasis.
Andere risicofactoren van tongkanker
Tongkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben, weinig of geen alcohol drinken en niet besmet zijn met HPV. Bij hen spelen andere risicofactoren mogelijk een rol. Zoals:
- een slechte verzorging van de mond en het gebit
- ongezonde voeding
- langdurig gebruik van nicotinekauwgom
- chronische ontstekingen van de tong
Erfelijkheid speelt geen rol bij tongkanker
Voor zover bekend is er geen erfelijke aanleg voor tongkanker. Dat betekent dat kinderen van mensen die tongkanker hebben (gehad), geen verhoogd risico hebben op de ziekte.
Tongkanker is niet besmettelijk, HPV wel
Kanker is niet besmettelijk, ook tongkanker niet. Je kunt geen tongkanker krijgen van iemand die de ziekte heeft. Ook niet als je met degene zoent of seks hebt. Door tongzoenen en orale seks kun je wel besmet worden met HPV.
Wat kun je doen om de kans op tongkanker te verkleinen?
Je kunt niet helemaal voorkomen dat je tongkanker krijgt. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans op tongkanker kleiner te maken. Zoals niet roken, weinig alcohol drinken, de mond goed verzorgen en gezond en gevarieerd eten. Je kunt de kans op besmetting met HPV verkleinen door condooms te gebruiken.
Vaccinatie tegen HPV-besmetting
Meisjes van 12 en 13 jaar krijgen een vaccinatie aangeboden die hen beschermt tegen baarmoederhalskanker veroorzaakt door HPV. Deze vaccinatie verkleint ook de kans op tongkanker en andere hoofd-halstumoren, zoals keelkanker.
Vanaf 2022 kunnen ook jongens dit vaccin krijgen. De leeftijd van de inenting gaat dan naar 9 jaar.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Patientenvereniging HOOFD-HALS
PVHH is de patiëntenorganisatie voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied en hun naasten. Bekijk wat PVHH voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn hoofd-halstumoren
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van hoofd-halstumoren.