Tracheotomie bij tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de operatie kan een zwelling in de tong, mond of keel ontstaan. Hierdoor kun je moeite hebben met ademhalen en met slikken. Om benauwdheid en verslikken te voorkomen, krijg je een tracheotomie.

Wat is een tracheotomie?

Een tracheotomie is een verbinding van de luchtpijp met de huid in de hals. De ademhaling gaat dan via deze open verbinding tussen de luchtpijp en de buitenlucht.

Een tracheotomie vindt tegelijk plaats met de operatie aan de tong. De arts maakt een kleine opening in de huid van de hals tot in de luchtpijp. Daarin stopt hij of zij een buisje: de canule.

De canule houdt het gaatje in de hals open. Via deze opening kun je ademhalen. De canule blijft meestal een paar dagen zitten.

In deze periode kun je moeilijker of niet meer praten. Je communiceert met gebaren, pen en papier, mobiele telefoon of andere apparatuur.

Verzorging van het buisje (de canule)

De canule blijft zitten zolang je moeite hebt met ademhalen en/of slikken. Het is belangrijk om de canule schoon te maken. Een verpleegkundige helpt je hierbij.

Soms is het nodig dat de canule langer blijft zitten. Als je moeite hebt om de canule schoon te houden, kan de thuiszorg langskomen om je te helpen.

Als het buisje eruit kan

Na een paar dagen is de zwelling minder en kan de canule eruit. Meestal verwijdert de arts de canule voordat je naar huis gaat. De arts kan de opening dichtmaken met hechtingen, maar meestal groeit het vanzelf weer dicht. Ook tijdens het dichtgroeien is het belangrijk om het gaatje goed te verzorgen.

Soms is het nodig dat de canule wat langer blijft zitten dan een paar dagen. Als dat het geval is, zal de arts of verpleegkundige dat met je bespreken.

Na de tracheotomie heb je tijdelijk een canule (buisje) in je luchtpijp voor de ademhaling

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021