Onderzoeken bij tongkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonHeb je symptomen die kunnen passen bij tongkanker? Zoals een tong die gezwollen is, pijn doet, of met een wondje dat maar niet geneest?
Ga dan naar de tandarts, of naar de huisarts. Als het nodig is, stuurt de tandarts of huisarts je door naar een KNO-arts of een MKA-chirurg die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor. MKA staat voor: mond-, kaak- en aangezichtschirurgie.
Onderzoeken voor de diagnose tongkanker
Om de diagnose tongkanker te stellen, zijn er verschillende onderzoeken nodig. Eerst onderzoekt de arts de mond, tong, keel, neus en oren. De arts voelt ook of er verdikkingen in de hals zijn. Die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.
Ook krijg je een kijkonderzoek van de tong en mond. Met een kijkonderzoek kan de arts de tong bekijken en zien of er een afwijking zit.
Daarna volgt meestal een afspraak voor een biopsie. Bij dit onderzoek neemt de arts een stukje weefsel van de verdachte plek weg. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen. Dan wordt duidelijk of het om tongkanker gaat, of om iets anders.
Voor verder onderzoek en de behandeling van tongkanker is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.
Onderzoeken naar uitbreiding en uitzaaiingen bij tongkanker
Is er een kwaadaardige tumor in de tong gevonden? Dan is vaak verder onderzoek nodig. Meestal krijg je dan een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van je lichaam in beeld brengt. Dat kan met een scan, of met een echo.
Met deze onderzoeken kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.
Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:
- MRI-scan of CT-scan: hierop is te zien hoe groot de tumor is, of deze in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn
- echografie met eventueel een punctie van vergrote halsklieren: voor het opsporen van uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals
- longfoto: om uitzaaiingen in de longen op te sporen
- PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen
- schildwachtklierprocedure: als na de echografie en punctie nog niet duidelijk is of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn
Daarnaast kan de arts een röntgenfoto van tanden en kaken laten maken. Deze foto toont of je gebit gezond is.
Meer weten?
-
Patientenorganisatie Patientenvereniging HOOFD-HALS
PVHH is de patiëntenorganisatie voor mensen met kanker in het hoofd-halsgebied en hun naasten. Bekijk wat PVHH voor je kan betekenen.
-
Medische richtlijn hoofd-halstumoren
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van hoofd-halstumoren.