Soorten kanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Kanker is in te delen op basis van celtype: de soort cel waaruit de kanker is ontstaan. De belangrijkste categorieën staan op deze pagina.

Lees op deze pagina verder over:

Carcinoom

Het carcinoom is het meest voorkomende type kanker. Bekende voorbeelden zijn mammacarcinoom (borstkanker), colorectaal carcinoom (darmkanker) en longcarcinoom (longkanker).

Carcinomen ontstaan uit epitheelcellen. Epitheelcellen bedekken de oppervlakten van het lichaam, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Zo bestaat de bovenste laag van de huid, de darm en van de mond- en keelholte uit epitheelcellen.

Carcinomen die uit bepaalde epitheelcellen ontstaan, kunnen nog meer specifieke namen hebben, zoals:

Adenocarcinoom

Een adenocarcinoom is een type kanker van epitheelcellen die lichaamssappen en slijm produceren. Vaak gaat het om klierweefsel.

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom is een type kanker dat ontstaat in de onderste (basale) laag van de epidermis. De epidermis is de buitenste laag van de huid.

Plaveiselcelcarcinoom

Dit type kanker ontstaat uit plaveiselcellen. Dit is de bovenste laag van veel holle organen. Bijvoorbeeld van je mond, keel en het bovenste deel van je slokdarm. Onder de microscoop zien plaveiselcellen er plat uit, als een geplaveide straat met kleine steentjes.

Urotheelcelcarcinoom

Urotheelcellen vormen een laag aan de binnenkant van de blaas, urineleiders en het nierbekken. Kanker in deze cellen heet urotheelcelcarcinoom.

Hematologische kanker

Hematologische kanker is de verzamelnaam voor kwaadaardige afwijkingen van het bloed, de bloedvormende organen (zoals het beenmerg en de milt) en de lymfeklieren.

De belangrijkste soorten hematologische kanker zijn:

Leukemie

Leukemie ontstaat wanneer het beenmerg te veel witte bloedcellen maakt. Deze kwaadaardige witte bloedcellen (leukemiecellen) hebben een afwijkende vorm en functie vergeleken met normale witte bloedcellen, die zij vervolgens verdringen. Ook ontstaan er tekorten van andere bloedcellen, zoals rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Lees meer over leukemie.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker ontstaat in lymfeklieren. De cellen in de lymfeklieren heten lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem.

Lees meer over lymfeklierkanker.

Multipel myeloom

Multipel myeloom is een type kanker dat in de plasmacellen van het beenmerg ontstaat. Deze cellen zijn onderdeel van het afweersysteem. Kwaadaardige plasmacellen vormen tumoren in botten door het hele lichaam en verhogen de kans op botbreuken.

Lees meer over multipel myeloom.

Sarcoom

Een sarcoom is een zeldzame en kwaadaardige tumor van het steun- en bindweefsel. Deze vorm van kanker kan bijvoorbeeld ontstaan in:

  • spieren
  • zenuwen
  • vet
  • bloedvaten
  • lymfevaten
  • bindweefsel
  • kraakbeen
  • bot

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen.

Lees meer over wekedelensarcomen en botsarcomen.

Andere soorten kanker

Andere typen kanker die regelmatig voorkomen zijn:

Melanoom

Melanoom is kanker van cellen die pigment maken in moedervlekken of in het oog. De meeste melanomen ontstaan in de huid. Hoe dunner het melanoom, hoe beter de prognose.

Lees meer over melanoom.

Hersentumoren

Er zijn verschillende soorten hersentumoren. Ze ontstaan meestal uit cellen in het steunweefsel van de hersenen. 

Hersentumoren zijn vaak goedaardig, en soms kwaadaardig. Bij een kwaadaardige tumor gaat het om kanker.

Soms kan een goedaardige hersentumor na verloop van tijd kwaadaardig worden.

Lees meer over hersentumoren.

Kiemceltumoren

Kiemceltumoren ontstaan uit kiemcellen. Dit zijn voorlopers van geslachtscellen: eicellen en spermacellen. In de zaadballen en in de eierstokken kan kanker ontstaan uit deze voorlopercellen. Dit zijn onrijpe geslachtscellen die ongecontroleerd gaan delen en dan kanker worden.

Neuro-endocriene tumoren

Neuro-endocriene tumoren zijn tumoren die uit neuro-endocriene cellen ontstaan. Dit zijn cellen die hormonen maken als zij hiervoor de opdracht krijgen van het zenuwstelsel. De neuro-endocriene cellen geven de hormonen af aan het bloed, zodat de hormonen verder verspreid worden.

Er zijn verschillende soorten tumoren die ontstaan uit neuro-endocriene cellen.

Lees meer over neuro-endocriene kanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Marjolijn van Egmond

Dr. Marjolein van Egmond

Professor Oncologie en Ontsteking, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2022