Uitzaaiingen in de lever

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Uitzaaiingen in de lever heten ook wel levermetastasen. Er zijn dan uitzaaiingen in de lever van een andere kankersoort (buiten de lever). Leveruitzaaiingen komen voor bij darmkanker of alvleesklierkanker, bijvoorbeeld.

Lees verder over:

Symptomen van uitzaaiingen in de lever

Heb je kanker? Of heb je kanker gehad? Dan maak je je misschien zorgen dat er uitzaaiingen in je lever komen. Meestal zijn er geen klachten door leveruitzaaiingen. Zijn er wel klachten, dan kan dat zijn: moe zijn, geelzucht, vage buikpijn, misselijk zijn en overgeven. 

Heb je een van deze klachten en maak je je zorgen? Meld het aan je arts.

Onderzoeken naar uitzaaiingen in de lever

Er zijn een aantal onderzoeken naar uitzaaiingen in de lever:

Is er iets te zien op de echo en scan dat misschien een uitzaaiing is? Dan kan de arts een stukje van deze afwijking weghalen om te laten onderzoeken in het laboratorium. Het weghalen van een stukje weefsel heet een biopsie.

Extra onderzoeken

Misschien wist je nog niet dat je kanker had, maar is er wel een uitzaaiing in je lever gevonden. Je krijgt dan extra onderzoeken om te kijken waar de uitzaaiing vandaan komt. Bijvoorbeeld een darmonderzoek (coloscopie), een mammografie of een CT-scan.

De uitslag: uitzaaiingen in de lever

De uitslag van de onderzoeken krijg je van je arts. Als je een of meer uitzaaiingen in de lever hebt, bespreekt je arts wat er mogelijk is. Kun je een behandeling krijgen? Kijk dan samen met de arts naar de voordelen en nadelen van deze behandeling.

Lees verder over keuzes maken over je behandeling.

Behandeling van uitzaaiingen in de lever

Heb je uitzaaiingen in de lever, dan kun je vaak nog wel behandelingen krijgen. Soms kun je daardoor genezen, maar vaak kan dit niet. Je arts vertelt hier meer over.

Als je niet kunt genezen, is de behandeling bedoeld om de kanker te remmen en om klachten te verminderen. Of om ervoor te zorgen dat de klachten niet erger worden.

Lees verder over:

Medicijnen (zoals chemotherapie)

Heb je uitgezaaide kanker? Dan kun je misschien medicijnen krijgen die de kanker remmen. Zoals chemotherapie, doelgerichte therapie, anti-hormonale therapie of immunotherapie.

Welk medicijn je krijgt, hangt af van de soort kanker die je hebt. Bekijk dit bij de informatie over jouw kankersoort.

Operatie

Soms kunnen uitzaaiingen in de lever weggehaald worden met een operatie. De arts haalt dan het stuk van de lever weg waar de uitzaaiing zit. Of je hiervoor in aanmerking komt, hoor je van je arts. Dat hangt bijvoorbeeld af van waar de uitzaaiingen zitten, hoeveel het er zijn en hoe groot de uitzaaiingen zijn.

RFA of MWA

Bij radiofrequente ablatie (RFA) en microwave ablatie (MWA) doodt de arts de uitzaaiingen met hitte. Een ander woord voor deze behandelingen is warmte-ablatie of thermische ablatie.

Bij deze behandeling maakt de arts een klein gaatje in je huid. Via dit gaatje prikt de arts met een naald tot in de uitzaaiing. De naald wordt aangesloten op een generator: zo gaat er energie door de naald. De kankercellen worden daardoor heel heet en gaan dood door de hitte.

Lees verder over RFA en MWA

Bestraling

Er zijn verschillende soorten bestraling. Bij leveruitzaaiingen wordt vaak stereotactische bestraling gebruikt. Je krijgt dan een heel hoge dosis straling op één plek: op de uitzaaiing. Het weefsel om de uitzaaiing heen blijft zo veel mogelijk gespaard. Je krijgt de bestraling vaak 1 of meerdere keren achter elkaar.

Radio-embolisatie (TARE)

Bij radio-embolisatie worden uitzaaiingen in de lever van heel dichtbij bestraald. De straling komt uit bolletjes die de arts in de leverslagader spuit.

Dat gaat zo: de arts schuift een dun slangetje via een slagader in je lies tot in de leverslagader. De arts spuit radioactieve bolletjes in dit slangetje, die komen zo in de leverslagader terecht. De bolletjes geven daar hun straling af aan de uitzaaiingen. Zo gaan de uitzaaiingen dood of krimpen ze.

Radio-embolisatie heet ook wel transarteriële radio-embolisatie (TARE). Transarterieel betekent ‘via de slagader’.

Lees verder over TARE

Chemotherapie alleen in de lever (transarteriële chemo-infusie)

Chemotherapie komt meestal door het hele lichaam via een infuus in je arm. Bij leveruitzaaiingen kun je soms plaatselijke chemotherapie krijgen: chemotherapie die alleen in de lever komt. Deze behandeling heet transarteriële chemo-infusie (TACE).

Dat gaat zo: de arts schuift een dun slangetje via een slagader in de lies tot in de leverslagader. Dan spuit de arts chemotherapie in het slangetje. Zo kunnen de medicijnen in de leverslagader terechtkomen en de uitzaaiingen in de lever doden.

Lees verder over TACE

Keuzes maken over je behandeling

Laat je goed informeren door je arts of verpleegkundig specialist over je mogelijkheden. En over de voordelen en de nadelen hiervan. Zodat je goed weet wat de keuzes die je nu maakt betekenen voor je leven.

Vertel ook aan je arts wat jij belangrijk vindt in je leven. Bijvoorbeeld: sporten of werken. Dan kan de arts daar misschien rekening mee houden in het behandelplan.

Twijfel je? Of wil je meer weten? Vraag om een extra gesprek met je arts, verpleegkundig specialist of met je huisarts. Je kunt ook altijd een second opinion (tweede mening) aanvragen. Lees meer over een second opinion aanvragen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

foto sjaak burgers

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Myrthe Zijlstra

Drs. Myrte Zijlstra

Internist-oncoloog en onderzoeker, IKNL

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2024