Operatie bij lymfoedeem

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een operatie bij lymfoedeem komt niet vaak voor. Alleen als je klachten ernstig zijn en andere behandelingen niet genoeg helpen. Er zijn dan verschillende operaties mogelijk. Je wordt voor de operatie verwezen naar een multidisciplinair team.

Als je misschien in aanmerking komt voor een operatie, ga je naar een gespecialiseerd ziekenhuis, Nij Smellinghe in Drachten. Hier word je begeleid door een groot multidisciplinair team van onder andere artsen, fysiotherapeuten en oedeemtherapeuten, gespecialiseerd verpleegkundigen en psychologen.

Het team onderzoekt of je in aanmerking komt voor een operatie. Je krijgt onderzoeken waarom de eerdere behandelingen niet hebben geholpen.

Soms krijg je eerst nog een andere behandeling. Pas als die ook niet werkt, en je veel last van de zwelling blijft houden, kun je een operatie krijgen.

Lees de informatie over operaties bij lymfoedeem:

Waarom een operatie bij lymfoedeem?

Een operatie is bedoeld om de kwaliteit van je leven verbeteren. Het doel van de operatie is dat de zwelling kleiner wordt. Dan kun je het lichaamsdeel waar de zwelling zit, weer beter gebruiken. En heb je minder kans dat je steeds wondjes hebt aan je huid, met infecties zoals wondroos.

Leontien kan nog veel sporten met lymfoedeem

Liposuctie bij lymfoedeem

Liposuctie is een operatie als je lymfoedeem hebt aan een arm of een been. De chirurg zuigt vetweefsel en bindweefsel weg uit je arm of je been. Dit weefsel kan ontstaan als je al langere tijd last heb van lymfoedeem.

Liposuctie is pas een behandeling als je al een aantal andere behandelingen hebt gehad, en die niet voldoende werken.

Wegsnijden bij lymfoedeem (excisie)

Excisie is een operatie bij lymfoedeem aan een arm of een been. Excisie betekent wegsnijden.

De arts verwijdert het teveel aan huid over een groot deel van je arm of been. En ook het teveel aan bindweefsel en vetweefsel. Door de operatie wordt je arm of been weer een stuk lichter. Dan heb je minder klachten, bijvoorbeeld ook aan je schouder of je heup.

De operatie laat littekens achter over de hele lengte van je arm of been.

Na de liposuctie of excisie

Na de operatie krijg je pneumatische compressietherapie en/of een andere behandeling, zoals zwachtelen. De compressietherapie is soms de rest van je leven nodig.

Je blijft nog een lange periode onder controle. Als alles goed gaat, krijg je na verloop van tijd een Therapeutisch Elastische Kous (steunkous) aangemeten. Deze moet je blijven dragen. Soms wel 24 uur per dag.

Op langere termijn hebben de operaties een goed resultaat. Maar dan moet je wel altijd de kous blijven dragen.

Shaving bij lymfoedeem

Een ander soort operatie is de shaving-operatie. Vooral mensen met een flinke zwelling aan de tenen of de balzak kunnen deze operatie krijgen. De arts schaaft tijdens de operatie weefsel weg.

Na de operatie is compressie ('druk') nodig. Je krijgt dan compressietherapie. Bijvoorbeeld een speciale teenkap aan je voet of een speciale compressie rondom je balzak.

Dichtbranden van blaasjes op de huid

Sommige mensen krijgen last van blaasjes op de huid door het lymfoedeem. De blaasjes kunnen gaan lekken. Ze kunnen dichtgebrand worden in een wondexpertisecentrum. Omdat je makkelijk een infectie kunt krijgen na deze behandeling, is het belangrijk dat je een goede nabehandeling krijgt.

Meer weten?

Lees verder op andere websites (1)

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Robert Damstra

Dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe

illustratie-arts-vrouw

Gerike van den Berg-Wouters

Huid- en oedeemtherapeut, Huidzorg Harderwijk

Foto Wouter Hoelen

Wouter Hoelen, MSc.

Fysiotherapeut en algemeen bestuurslid Nederlands Netwerk voor lip- en lymfoedeem

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023