Anti-hormonale therapie en vruchtbaarheid bij vrouwen
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonKrijg je anti-hormonale therapie en heb je een kinderwens? Bespreek die dan vooraf met je arts. Tijdens anti-hormonale therapie mag je namelijk niet zwanger worden. En ondertussen word je ook ouder en dus minder vruchtbaar. Dat kan betekenen dat je na de behandeling minder makkelijk of geen kinderen meer kunt krijgen.
Lees op deze pagina over:
- Anti-hormonale therapie bij kanker
- Risico op onvruchtbaarheid door anti-hormonale therapie
- Anticonceptie tijdens anti-hormonale therapie
Anti-hormonale therapie bij kanker
Anti-hormonale therapie is een behandeling tegen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Een hormoongevoelige tumor groeit onder invloed van deze hormonen.
Bij deze behandeling krijg je medicijnen die ervoor zorgen dat je deze hormonen minder aanmaakt. Of dat hun invloed op de kankercellen minder groot wordt. Deze medicijnen werken door je hele lichaam.
Een behandeling met anti-hormonale therapie duurt meestal 2 tot 5 jaar.
Risico op onvruchtbaarheid door anti-hormonale therapie
Het risico op onvruchtbaarheid door anti-hormonale therapie, hangt af van:
- Je leeftijd.
- De duur van de anti-hormonale therapie. Je kunt pas na afloop van de anti-hormonale therapie aan een zwangerschap beginnen. Je bent dan ouder en dat kan invloed hebben op je vruchtbaarheid.
- De behandeling die je eventueel hebt gehad vóór de anti-hormonale therapie.
Krijg je anti-hormonale therapie en heb je een kinderwens? Bespreek dan met je zorgverlener of je de anti-hormonale therapie misschien tijdelijk kunt onderbreken om zwanger te worden.
Anticonceptie tijdens anti-hormonale therapie
Je mag niet zwanger worden tijdens de hormoontherapie. De hormonen zijn namelijk schadelijk voor het embryo. Ze vergroten de kans op aangeboren afwijkingen.
Meestal stoppen je menstruaties tijdens de hormoontherapie en ben je dus tijdelijk onvruchtbaar. Maar heel soms kun je wel ongesteld worden, en dan ben je misschien wel vruchtbaar. Daarom is het belangrijk dat je anticonceptie gebruikt. Bijvoorbeeld een condoom of een pessarium.
Meer weten?
-
Medische richtlijn fertiliteitsbehoud bij vrouwen met kanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor het sparen van de vruchtbaarheid van vrouwen bij de behandeling van kanker.
-
Nederlands Netwerk fertiliteitspreservatie
Stimuleert zorg voor en onderzoek naar het behoud van de mogelijkheid tot voortplanting wanneer vruchtbaarheid bedreigd wordt door (de behandeling van) ziekte.