Zwanger worden na de behandeling van kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je klaar bent met de behandeling van kanker, wil je misschien zwanger worden. Overleg altijd met je arts wat de mogelijkheden zijn. Soms kun je beter even wachten, omdat er anders risico’s zijn voor het kind of voor jezelf.
Hieronder lees je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Stel de vragen ook altijd aan je arts. Dan weet je wat er mogelijk is in jouw situatie.
De vragen:
- Kan ik nog zwanger worden na de behandeling van kanker?
- Hoe weet ik of ik nog vruchtbaar ben na de behandeling van kanker?
- Wanneer mag ik zwanger worden na chemotherapie?
- Wanneer mag ik zwanger worden na anti-hormonale therapie?
- Wanneer mag ik zwanger worden na bestraling?
- Ik heb eicellen of embryo’s laten invriezen. Wanneer kan ik die gebruiken om zwanger te worden?
- Ik heb geen eicellen of embryo’s laten invriezen. Kan ik nog zwanger worden?
- Ik wil nu nog geen kinderen, maar later misschien wel. Wat kan ik doen?
- Het lukt niet om zwanger te worden na de behandeling van kanker, wat nu?
Kan ik nog zwanger worden na de behandeling van kanker?
Of je zwanger kunt worden na de behandeling, hangt van veel dingen af.
- De behandeling die je hebt gehad tegen kanker. Bijvoorbeeld: soort en dosis chemotherapie, plaats van bestraling, plaats van operatie.
- Je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe groter de voorraad gezonde eicellen in je eierstokken.
- Je vruchtbaarheid vóór de behandeling.
- Of je voor je kankerbehandeling een vruchtbaarheidsbehandeling hebt gehad, zoals eicellen of embryo’s invriezen.
Niet alle vrouwen zijn na een behandeling van kanker minder vruchtbaar of blijvend onvruchtbaar. Soms zijn er nog genoeg eicellen en gaan de eierstokken weer goed werken. Misschien is dat bij jou ook zo en kun je na de behandeling van kanker op de natuurlijke manier zwanger worden.
Hoe weet ik of ik nog vruchtbaar ben na de behandeling tegen kanker?
Na de behandeling kan het een aantal maanden duren voor je menstruatie weer op gang komt. Als je menstruatie weer op gang komt, is dat een goed teken. Het betekent dat je waarschijnlijk weer een eisprong hebt en je nog vruchtbaar bent.
Ben je een jaar na de behandeling van kanker nog niet ongesteld geworden? Dan kun je laten testen hoe het met je vruchtbaarheid is. Lees verder onder vruchtbaarheid testen na de behandeling.
Wanneer mag ik zwanger worden na chemotherapie?
Meestal raadt de arts aan om na de behandeling minstens 6 maanden een voorbehoedsmiddel te gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. De reden hiervoor is dat de chemo in deze periode nog kan 'nawerken', waardoor je eicellen misvormd kunnen raken. Als je in deze 6 maanden toch zwanger wordt, verklein je de kans om een gezond kind te kunnen krijgen.
Vaak is het advies ook om 2 jaar na stoppen van chemotherapie niet zwanger te worden. In deze periode is de kans op terugkeer van de kanker bij de moeder het grootst.
Wanneer mag ik zwanger worden na anti-hormonale therapie (hormoontherapie)?
Je mag niet zwanger worden tijdens de hormoontherapie. De hormonen zijn namelijk schadelijk voor het embryo. Ze vergroten de kans op aangeboren afwijkingen. Na de hormoontherapie mag je weer zwanger proberen te worden.
Wanneer mag ik zwanger worden na bestraling?
Zes maanden na je laatste bestraling kun je weer proberen zwanger te worden.
Het wordt afgeraden om tijdens de bestralingsbehandeling zwanger te worden. De straling kan namelijk bij het ongeboren kind komen, waardoor er een risico is op aangeboren afwijkingen. Dat geldt ook voor de eerste 6 maanden na de bestraling.
Ik heb eicellen of embryo’s laten invriezen. Wanneer kan ik die gebruiken om zwanger te worden?
Ingevroren eicellen en embryo’s zijn nog een lange tijd te bewaren. Maar volgens de Nederlandse wet mag je ze vanaf je vijftigste niet meer gebruiken.
Ben je na de behandeling van kanker weer vruchtbaar? Dan kun je eerst proberen om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Lukt dat niet, dan kun je de ingevroren eicellen of embryo’s gebruiken. Je kunt ze ook bewaren voor een eventueel volgende zwangerschap.
Ik heb geen eicellen of embryo’s laten invriezen. Kan ik nog zwanger worden?
Heb je geen behandeling gehad om je vruchtbaarheid te behouden? Dan kun je proberen via de natuurlijke weg zwanger te worden.
Lukt dit niet, dan kun je laten testen hoe het met je vruchtbaarheid is. Schat de gynaecoloog in dat je nog een klein aantal eitjes hebt, dan kun je een vruchtbaarheidsbehandeling overwegen zoals IVF of ICSI.
Misschien blijkt dat je onvruchtbaar bent. Dat kan een grote schok zijn. Wil je graag een kind met je partner, dan kun je proberen zwanger te worden met behulp van eiceldonatie of embryodonatie. Er zijn ook andere mogelijkheden bij een kinderwens.
Ik wil nu nog geen kinderen, maar later misschien wel. Wat kan ik doen?
Heb je nu geen kinderwens, maar wil je later misschien wel kinderen? Dan kan de arts je doorsturen naar een fertiliteitsspecialist. Dat is een arts die veel weet van voortplanting en vruchtbaarheid. Met deze arts kun je bespreken of er een behandeling nodig is om te voorkomen dat je onvruchtbaar bent op het moment dat je graag zwanger wilt worden.
Het lukt niet om zwanger te worden na de behandeling van kanker, wat nu?
Lukt het niet om op de natuurlijke manier zwanger te worden, dan kun je je vruchtbaarheid laten testen. Misschien blijkt dan dat je onvruchtbaar bent geworden. Dat kan een grote schok zijn. Je kunt er veel emoties bij voelen.
Heb je een kinderwens, dan kun je toch nog proberen om zwanger te worden. Lees wat de mogelijkheden zijn.