Je ziekmelden vanwege kanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonAls je niet kunt werken omdat je kanker hebt, meld je je ziek. Met je werkgever bespreek je dan hoe het verder gaat. Lees hier hoe je je kunt voorbereiden.
Lees op deze pagina over:
- Je ziekmelden. Vertel je dat je kanker hebt?
- Ziekgemeld? Plan een gesprek met je werkgever
- Je ziekmelden als uitzendkracht
Je ziekmelden. Vertel je dat je kanker hebt?
Misschien twijfel je of je je werkgever wilt vertellen dat je kanker hebt. Het advies is om hier open en eerlijk over te zijn, en dus uit te leggen dat je kanker hebt. Vaak kun je op meer begrip en steun rekenen wanneer je je werkgever vertelt wat er speelt.
Misschien wil je toch niet vertellen dat je kanker hebt. Het is ook niet verplicht. Je werkgever mag van de wet niet vragen wat er aan de hand is. Je werkgever mag wel vragen wanneer je weer verwacht aan het werk te kunnen.
Ziekgemeld vanwege kanker? Plan een gesprek met je werkgever
Ga zo snel mogelijk na je ziekmelding in gesprek met je werkgever. Doe dat in ieder geval als je de (voorlopige) diagnose hebt gekregen.
Ook al komt kanker vaak voor, voor je werkgever is het waarschijnlijk lastig om in te schatten wat je ziekte voor jou inhoudt. Dat is per persoon en per kankersoort ook echt verschillend. Vertel je werkgever zo goed mogelijk wat er met je aan de hand is. Maar vertel niet meer dan je kwijt wilt.
Heb je al een gesprek gehad over je behandelplan? Vertel je werkgever dan welke gevolgen dit (mogelijk) heeft voor je werk. Geef ook aan wat voor jou prettig en haalbaar is.
Is nog niet duidelijk hoe je behandeling eruitziet? Spreek dan af wanneer je contact opneemt voor een vervolggesprek.
Tip: wijs je werkgever op de informatie over kanker en werk voor werkgevers.
Wat kun je tijdens de eerste gesprekken bespreken?
- Welke behandeling je krijgt en hoelang de behandeling duurt.
- Welke bijwerkingen en gevolgen de behandeling kan hebben.
- Of je tijdens de behandeling (deels) blijft doorwerken of tijdelijk stopt met werken. Tip: laat je vooraf adviseren door je behandelaar en de bedrijfsarts. Lees meer over blijven werken tijdens de behandeling.
- Welke mogelijkheden er zijn om je werk, werktijden of werkplek aan te passen als je doorwerkt.
- Hoe je je werkgever informeert over (medische) afspraken tijdens werktijd.
- Hoe jij en je werkgever contact kunnen houden als je stopt met werken.
- Hoe je je collega’s informeert en contact met ze houdt. Doe je dat zelf of doet je werkgever dat? Lees meer over communiceren met je collega’s als je kanker hebt.
Tips voor het gesprek met je werkgever
- Jouw belangen en de belangen van je werkgever kunnen misschien verschillen. Voel je je kwetsbaar, neem dan gerust iemand mee naar het gesprek. Bijvoorbeeld je partner, een vriend of vriendin.
- Vraag je werkgever om schriftelijk vast te leggen wat er besproken is, en welke afspraken jullie hebben gemaakt. Zo voorkom je dat er later misschien misverstanden ontstaan.
- Maakt je werkgever geen verslag van het gesprek? Maak dan zelf een verslag. Of vraag iemand die met je meegaat om dat te doen. Noteer in dat verslag ook de afspraken die gemaakt zijn. Vraag je werkgever om dit document te ondertekenen, of via e-mail te bevestigen dat het document ontvangen en gelezen is. Gaat het om afspraken, zet dan ook je eigen handtekening eronder.
- Je mag ook altijd het gesprek opnemen voor eigen gebruik. Zo kun je het later nog eens terugluisteren. Zeg vooraf wel even dat je dat doet.
Je ziekmelden als uitzendkracht
Als uitzendkracht meld je je ziek bij het uitzendbureau. Doe dit zo snel mogelijk, uiterlijk op de tweede dag dat je ziek bent. Lees verder op deze pagina: Ik ben uitzendkracht en ziek (UWV).
Gesprekshulp Werk en kanker
De gesprekshulp Werk en kanker is een folder die helpt om het praten over kanker op de werkvloer makkelijker te maken. In de folder staan tips over hoe je samen kunt praten over ziek zijn, wel of niet blijven werken, eventuele aanpassingen in het werk en re-integratie. Bekijk de gesprekshulp Werk en kanker.