Blijven werken of stoppen tijdens de behandeling van kanker?
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonWel of niet doorwerken tijdens de behandeling: het komt allebei voor. Of je kunt blijven werken tijdens chemotherapie, bestraling of andere behandelingen tegen kanker, ligt aan je situatie. Laat je goed adviseren en lees de tips op deze pagina.
Lees op deze pagina over:
- Wel of niet blijven werken: wie kan je adviseren?
- Doorwerken tijdens de behandeling van kanker
- Stoppen met werken tijdens de behandeling van kanker
- Slecht contact met je werkgever? Vraag hulp van een deskundige
Wel of niet blijven werken: wie kan je adviseren?
Voel je je redelijk goed, dan kan je besluiten om (voor een deel) te blijven werken. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de bijwerkingen of dat je er mentaal nog niet aan toe bent. En pas na de behandeling weer aan het werk kunt gaan. Of je nu kiest voor doorwerken of stoppen, het kunnen beide goede keuzes zijn.
Met de bedrijfsarts bespreek je of je wel of niet kunt en wilt blijven werken tijdens de behandeling. Als het nodig is, kan de bedrijfsarts je behandelaar om advies vragen. Dat kan alleen als jij daar toestemming voor geeft.
Ben je zelfstandige of zzp’er? Dan is doorwerken misschien nodig om financiële redenen. Bespreek je situatie dan met je behandelaar. Lees verder op de pagina Zzp'er of zelfstandige en kanker. Wat nu?
Doorwerken tijdens de behandeling van kanker
Werk je door tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust.
Mocht je willen doorwerken, dan hoeft dat niet altijd op de oude manier. Bespreek met je werkgever en de bedrijfsarts wat jij nodig hebt om (voor een deel) te kunnen blijven werken. Dat kan bijvoorbeeld een rustigere werkplek zijn, kortere werkdagen, andere taken, meer pauzes of (vaker) thuiswerken. Soms kan de bedrijfsarts ook een arbeidsdeskundige inschakelen.
Voor advies en begeleiding bij doorwerken kun je ook terecht bij een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO) of een gespecialiseerd re-integratiebureau.
Wacht niet af tot je werkgever met voorstellen komt. Geef zelf aan wat je prettig vindt en nodig hebt. Als je dit lastig vindt, kun je ook een collega vragen dit gesprek samen met jou te voeren. Tips voor het gesprek vind je in de Gesprekshulp werk en kanker.
Tip: maak heldere afspraken en leg deze schriftelijk vast. Maar houd de ruimte om deze afspraken bij te stellen, als dat nodig is. Spreek ook af wie op welk moment je collega’s informeert. En hoe (vaak) je met je werkgever bespreekt hoe het gaat met het werk.
Stoppen met werken tijdens de behandeling van kanker
Werk je niet tijdens de behandeling, probeer dan contact te houden met je werkgever en collega’s. Stuur bijvoorbeeld af een toe een berichtje.
Misschien lukt het je om af en toe even langs te gaan. Maak dan met je werkgever een afspraak wanneer je langs wilt komen. Dan kunnen ze tijd voor je vrij maken.
Je kunt ook regelmatig even bellen of beeldbellen. Of je collega’s per e-mail, WhatsApp of via een blog op de hoogte houden. Geef aan wat je prettig vindt. Lees verder over communiceren met collega’s als je kanker hebt.
Een goede band houden met je werk is belangrijk. Het maakt het makkelijker om na de behandeling weer aan het werk te gaan. Ook is er dan vaak meer begrip voor eventuele klachten als gevolg van de behandeling. Bijvoorbeeld vermoeidheid of problemen met je concentratie.
Slecht contact met je werkgever? Vraag hulp van een deskundige
Misschien verloopt het contact met je werkgever stroef. Of heeft je werkgever weinig begrip voor jouw situatie. Dat is vervelend voor je.
Wat kun je doen?
- Vraag hulp van de bedrijfsarts.
- Je kunt ook hulp vragen van een re-integratiecoach die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met kanker. Of van een arbeidsdeskundige.
- Ben je lid van een vakbond? Dan kun je ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon van de vakbond.
Heb je het idee dat je werkgever je misschien wil ontslaan, win dan op tijd juridisch advies in. Lees verder over onbegrip en meningsverschillen.