Bestraling (radiotherapie) bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling is een behandeling bij blaaskanker, bijvoorbeeld in plaats van een operatie. Je krijgt de bestraling in combinatie met een andere behandeling. Bestraling is een ander woord voor radiotherapie.

De meeste mensen met spierinvasieve blaaskanker die bestraling krijgen, krijgen ook chemotherapie. Dan heet het chemoradiatie. Lees verder over chemoradiatie.

Op deze pagina lees je over:

Wanneer krijg je bestraling bij blaaskanker?

Je krijgt alleen bestraling als je spierinvasieve blaaskanker hebt en als je niet fit genoeg bent voor een operatie of chemoradiatie. Het doel van de bestraling is om de ziekte onder controle te houden.

Sommige mensen krijgen de bestraling samen met inwendige bestraling. Inwendige bestraling is bestraling van binnenuit. Inwendige bestraling werkt anders dan uitwendige (de meer bekende) bestraling. Lees verder over inwendige bestraling.

Bestraling tegen klachten van de kanker

Als je niet meer beter kunt worden, kun je ook bestraling krijgen om je klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Bestraling kan helpen als de tumor bloedt of als je pijn hebt van uitzaaiingen in de botten. De behandeling heet dan een palliatieve behandeling.

Wat is bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: alleen het deel van je lichaam waar de tumor zit wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

De straling komt uit een bestralingstoestel. Je krijgt de straling van buitenaf, door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Krijg je bestraling als aanvullende behandeling vóór een inwendige bestraling dan worden de hele blaas en eventuele klieren bestraald. Een aanvullende behandeling vergroot het effect van de behandeling.

Bijwerkingen van bestraling

Bestraling beschadigt niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen in het bestraalde gebied. Daardoor kun je last krijgen van bijwerkingen. Bijvoorbeeld van:

  • vermoeidheid
  • een rode of donker verkleurde huid, en soms blaren op de bestraalde plek
  • pijn bij het plassen of vaker moeten plassen
  • bloed bij het plassen
  • buikkrampen, dunne ontlasting en/of diarree, vaker het gevoel hebben te moeten poepen
  • blaaskrampen
  • kramp bij het plassen
  • spontaan een beetje plas verliezen
  • gevolgen voor je seksleven

De meeste klachten verdwijnen meestal enkele weken na afloop van de behandeling. Vaker moeten plassen kan wel langer aanhouden. Ook kun je nog lang na de behandeling moe zijn.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022