Inwendige bestraling bij blaaskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonBij inwendige bestraling krijg je bestraling van binnenuit. Een ander woord voor inwendige bestraling is brachytherapie. Deze behandeling kun je soms krijgen als je een kleine tumor in de blaas hebt.
Lees op deze pagina over:
- Wanneer krijg je inwendige bestraling bij blaaskanker?
- Hoe gaat inwendige bestraling bij blaaskanker?
- Bijwerkingen van inwendige bestraling bij blaaskanker
Wanneer inwendige bestraling bij blaaskanker?
Inwendige bestraling is alleen een behandeling bij spierinvasieve blaaskanker. Als je maar 1 kleine tumor in je blaas hebt, kun je inwendige bestraling krijgen in plaats van een operatie. Niet veel mensen komen in aanmerking voor deze behandeling.
Je krijgt meestal eerst de uitwendige bestraling en daarna inwendige bestraling. Voor de inwendige bestraling moet je voor opname naar het ziekenhuis.
Soms krijg je inwendige bestraling als de arts bij de operatie niet de hele blaas heeft weggehaald. Dan is de bestraling een extra behandeling, met als doel dat je geneest van blaaskanker.
Hoe gaat inwendige bestraling bij blaaskanker?
Voor de inwendige bestraling plaatst de arts radioactief materiaal in je lichaam, in de tumor zelf en in de wand van je blaas. Dat doet de arts tijdens een operatie. Daarvoor ga je onder narcose. Het radioactieve materiaal geeft straling af.
Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om de urine af te voeren. Een katheter is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas is ingebracht. De katheter blijft een paar weken zitten.
Bijwerkingen van inwendige bestraling bij blaaskanker
Door de behandeling kun je last krijgen van blaaskrampen. Deze krampen geven het gevoel dat je moet plassen, terwijl je blaas leeg is. De arts kan je medicijnen geven tegen de krampen.
Na de behandeling kun je ook last hebben van:
- pijnlijke littekens
- vaker moeten plassen, ook ’s nachts
- moeite om je plas op te houden
- bloed bij het plassen
- gevolgen voor je seksleven