Seksualiteit bij blaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Blaaskanker en de behandeling daarvan kunnen invloed hebben op je beleving van seksualiteit en je relatie. Je hebt misschien minder zin om te vrijen. Of je bent gespannen omdat je lichaam is veranderd. Dat kan je onzeker maken.

Lees op deze pagina over:

Seks als je blaasspoelingen krijgt of hebt gehad

Als je blaasspoelingen krijgt, kunnen er resten van de medicijnen achterblijven. Die kunnen in het sperma terechtkomen. Dan moet je met een condoom vrijen. Je kunt met je arts overleggen wanneer je weer zonder condoom kunt vrijen.

Seks na een operatie of na bestraling

Soms raken zenuwen of bloedvaten beschadigd die belangrijk zijn bij het vrijen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij de operatie of door de bestraling.

De chirurg verwijdert bij de operatie sommige inwendige geslachtsorganen. Bij vrouwen verwijdert de chirurg soms de baarmoeder, de eierstokken en een deel van de vagina. Bij mannen verwijdert de chirurg meestal de prostaat en de zaadblaasjes en soms ook de plasbuis.

Vrouwen kunnen na de operatie of bestraling last krijgen van:

  • Pijn bij seks. Door de operatie kan de vagina minder diep zijn geworden. Of er is littekenweefsel. Ook kan de vaginawand stugger worden of verkleven door de bestraling. Dit kan allemaal pijn geven bij het vrijen.
  • Een droge vagina.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Vroeger in de overgang komen.
  • Een veranderd zelfbeeld.
  • Minder zin in vrijen.

Mannen kunnen na de operatie of bestraling last krijgen van :

  • Erectieproblemen: minder of geen stijve penis.
  • Klaarkomen zonder zaadlozing. Dit heet een droog orgasme. Hierbij kom je klaar zonder dat er sperma uit je penis komt.
  • Onvruchtbaarheid.
  • Een veranderd zelfbeeld.
  • Minder zin in vrijen.

Steeds vaker kan de uroloog opereren zonder dat hij of zij de inwendige geslachtsorganen verwijdert. Daarmee zijn de gevolgen voor je seksleven veel kleiner. Bespreek voor de operatie met je uroloog wat bij jou mogelijk is.

Heb je problemen met seksualiteit? Blijf er niet mee rondlopen en praat erover met je arts. Je kunt ook terecht bij een seksuoloog.

Seks als je een urinestoma hebt

Heb je een urinestoma? Dan kun je net als daarvoor gewoon seks hebben. Sommige mensen met een stoma voelen zich in het begin onzeker. Of ze schamen zich. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat er nare geurtjes vrijkomen tijdens het vrijen. Of dat het stomazakje loslaat. Of omdat het er anders uitziet. Blijf niet zitten met deze gedachten, want vaak zijn ze onterecht.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Annemarie Leliveld-Kors

Uroloog-oncoloog, UMCG

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

logo patientenvereniging blaas of nierkanker

Patiëntenvereniging blaas- of nierkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2022