Immunotherapie bij blaaskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonImmunotherapie kan een behandeling zijn bij blaaskanker. Dit is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen.
Soms schrijft de arts immunotherapie voor als je uitgezaaide blaaskanker hebt en chemotherapie niet meer werkt. Het kan de kanker remmen en je klachten verminderen. Je arts zal je hier meer over vertellen.
Ook kun je soms immunotherapie krijgen na een operatie waarbij de blaas verwijderd is en chemotherapie. Door de medicijnen is de kans minder groot dat de kanker terug komt. De behandeling heet ook wel een onderhoudsbehandeling.
Lees op deze pagina:
Hoe werkt immunotherapie?
Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.
De behandeling werkt niet direct in op de tumor (zoals doelgerichte therapie), maar is gericht op het afweersysteem zelf. Dat is uniek aan immunotherapie.
Helaas werkt immunotherapie niet bij iedereen. Waarom is nog niet duidelijk. Of immunotherapie bij jou zal werken, is vooraf niet te voorspellen.
Bijwerkingen van immunotherapie bij blaaskanker
Een behandeling met immunotherapie kan bijwerkingen geven. Dat komt omdat door immunotherapie het immuunsysteem actief wordt.
Veelvoorkomende bijwerkingen van immunotherapie zijn:
- griepachtige verschijnselen, zoals koude rillingen en koorts
- maag-darmklachten, zoals diarree en misselijkheid
- huidklachten en jeuk
- vermoeidheid
- benauwdheid en kortademigheid
- stijve en pijnlijke gewrichten
Belangrijk: Neem bij deze of andere klachten snel contact op met je arts of verpleegkundige.