PET-CT-scan bij borstkanker mannen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een PET-CT-scan is een PET-scan en een CT-scan ineen. Dit onderzoek krijg je als de arts wil uitzoeken of de borstkanker is uitgezaaid naar andere organen.

De arts vraagt een PET-CT-scan aan als je uitzaaiingen heb in de lymfeklieren van je oksel of in de lymfeklieren rond je borstbeen. Of als je een agressieve vorm van borstkanker hebt die snel kan uitzaaien. In alle andere gevallen hoeft er dus geen PET-CT-scan gemaakt te worden.

Met de PET-CT-scan zijn uitzaaiingen van borstkanker in organen op te sporen. Bijvoorbeeld in je longen, je lever en/of je botten. 

Bekijk ook de uitgebreide informatie over uitgezaaide borstkanker.

Wat is een PET-CT-scan?

Een PET-CT-scan is een gecombineerd onderzoek. Je krijgt in één keer een PET-scan en een CT-scan.

Op een PET-scan kan de arts de kankercellen onderscheiden van de gezonde cellen. Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Met een PET-CT-scan is daarom goed te zien waar in het lichaam de kankercellen precies zitten.

Kankercellen zichtbaar maken op de scan

Voor de PET-scan krijg je vooraf een licht radioactieve stof ingespoten. Meestal is dit een stof die op suiker lijkt (genoemd FDG). De cellen nemen die stof ook op dezelfde manier als suiker op.

De meeste kankercellen hebben een hoge stofwisseling en gebruiken veel suiker (koolhydraten). Daardoor nemen de kankercellen meer radioactieve stof op dan de gezonde cellen. Zo kan de arts de kankercellen zien op een serie foto’s.

Een nadeel is dat spieren die erg actief zijn ook veel suiker opnemen. Dat geldt ook voor cellen met ontstekingen of die een infectie hebben. Die zijn daardoor moeilijker van de kankercellen te onderscheiden.

FES-PET-scan bij borstkanker

Het kan ook zijn dat je een FES-PET-scan krijgt. Bij dit onderzoek wordt een kleine hoeveelheid van de radioactieve stof 18F-FES (18F-Fluoroestradiol) ingespoten. Deze stof verspreidt zich op plaatsen waar veel oestrogeen- (een geslachtshormoon) receptoren zitten. Na voldoende inwerktijd kan de scan gemaakt worden.

Hoe gaat een PET-CT-scan?

Eerst krijg je de radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in de arm. Dan moet je een tijdje stil liggen in een aparte kamer.

Na ongeveer 1 uur hebben de kankercellen genoeg radioactieve stof opgenomen. Dan kan de scan gemaakt worden. Tijdens de scan lig je op een onderzoekstafel.

De onderzoekstafel schuift een paar keer door de ronde opening van het apparaat. Het apparaat maakt eerst een CT-scan en direct daarna een PET-scan. Voor de PET-scan beweegt de tafel in stapjes door de scanner. De camera maakt foto’s vanuit alle hoeken. De computer combineert de foto’s van de CT-scan en de PET-scan tot 1 beeld.

Na het onderzoek is de radioactieve stof voor een groot deel uit je lichaam verdwenen. De stof is niet gevaarlijk, ook niet voor je omgeving.

Voorbereiding op de PET-CT-scan

Meestal mag je 6 uur voor het onderzoek niet meer eten indien er een FDG–PET scan wordt gemaakt. Water drinken mag wel. Het advies is ook om niet te gaan sporten voor het onderzoek en je warm aan te kleden.

Heb je suikerziekte (diabetes), bespreek dan met de arts hoe je je moet voorbereiden.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Suzan Vrijaldenhoven

Internist-oncoloog, Noordwest Ziekenhuisgroep

Illustratie mannen

Mannen die borstkanker hebben (gehad)

illustratie-arts-vrouw

Nicola Russell

Radiotherapeut, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Projectgroep mannenmetborstkanker.nl

illustratie-deskundige-man

Tom Bootsma

Onderzoeker, Nederlands Kanker Instituut (NKI)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2023