Cognitieve klachten bij een hersentumor
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDoor een hersentumor of de behandeling van een hersentumor ontstaan vaak problemen met denken. Problemen met denken heten ook wel cognitieve problemen of cognitieve stoornissen.
Voorbeelden zijn:
- problemen met aandacht en concentratie
- problemen met het geheugen
- problemen met waarnemen en beoordelen
- problemen met oriëntatie
- problemen met het plannen en uitvoeren van doelgerichte handelingen
- problemen met het gebruik van taal
Cognitieve klachten kunnen grote invloed hebben op het dagelijks leven. De een heeft meer last van cognitieve problemen dan de ander. Welke problemen iemand heeft hangt onder andere af van de plek van de tumor, de grootte van de tumor, de leeftijd en de behandeling die iemand heeft gehad.
Oorzaken van cognitieve problemen
Een belangrijke oorzaak van cognitieve problemen is de tumor zelf. Die kan op hersenweefsel drukken, waardoor (delen van) de hersenen niet goed meer werken. Een andere oorzaak is behandeling met bestraling of chemotherapie. Deze behandelingen kunnen gezond hersenweefsel beschadigen. Ook medicijnen tegen epilepsie kunnen invloed hebben.
Cognitieve problemen bij een hersentumor
Wat kun je doen bij cognitieve problemen?
Er zijn geen medicijnen om cognitieve klachten te verminderen. Wel kun je leren om zo goed mogelijk met je klachten om te gaan. Lees de tips voor het omgaan met geheugenproblemen op hersentumor.nl
Heb je veel last van cognitieve problemen, bespreek deze dan met je huisarts of specialist. Soms is een doorverwijzing naar een neuropsycholoog voor een neuropsychologisch onderzoek zinvol. Zo’n onderzoek kan meer inzicht geven in je sterke en zwakke kanten op het gebied van denken.
Cognitieve revalidatie
Je behandelend arts kan je een behandeling adviseren die cognitieve revalidatie heet. Hierbij leer je taken op een andere manier uit te voeren dan gebruikelijk, zodat je er minder last van hebt in het dagelijks leven.
Je leert bijvoorbeeld om te gaan met je beperkingen door herinneringsbriefjes, een agenda of een app te gebruiken. Of door spullen altijd op een vaste plek te leggen. Daarnaast leer je strategieën die te maken hebben met concentreren, visualiseren en associëren (bijvoorbeeld ezelsbruggetjes maken om je dingen te herinneren).
Voor cognitieve revalidatie kun je terecht bij een revalidatie-arts. Die schakelt meestal andere zorgverleners in, zoals een ergotherapeut, fysiotherapeut of psycholoog.