Bronchoscopie bij longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEen bronchoscopie is een kijkonderzoek van de longen. De arts kijkt met een dunne slang via je neus of mond in je longen.
Wanneer een bronchoscopie?
Je krijgt een bronchoscopie als de arts een stukje longweefsel of wat longcellen wil wegnemen voor verder onderzoek.
Is de longafwijking niet te bereiken met een bronchoscopie, dan moet de arts van buitenaf in de long prikken (door de borstkas). Lees verder over een longbiopsie door de borstkas.
Hoe gaat een bronchoscopie?
De longarts doet het kijkonderzoek met een bronchoscoop. Dit is een dunne slang die makkelijk buigt.
Aan het uiteinde van de slang zit een kleine camera. De arts kan zo op een beeldscherm de binnenkant van je grote luchtwegen zien.
De bronchoscoop komt via je mond of neus in de grote vertakkingen van je luchtpijp. Tijdens het onderzoek kun je gewoon blijven ademen.
Op de website van Longkanker Nederland vind je een filmpje met uitleg over dit onderzoek.
Verdoving tegen het hoesten
De meeste mensen moeten tijdens het onderzoek hoesten. Om dit te onderdrukken krijg je plaatselijke verdoving met druppels of een spray. Soms is een roesje nodig.
Het onderzoek is niet prettig, maar doet geen pijn.
Biopsie bij de bronchoscopie
Met de bronchoscoop kan de arts een stukje longweefsel wegnemen. Het weghalen van weefsel heet een biopsie.
Spoeling bij de bronchoscopie
Ook kan de arts een beetje water in een stukje long spuiten en weer opzuigen om wat cellen te verkrijgen. Dit heet een spoeling.
Weefselonderzoek
Het weefsel wordt onderzocht op kankercellen en foutjes in het DNA. Met de uitslag van de biopsie of punctie kan de arts meestal de diagnose stellen. Dan wordt ook duidelijk welke soort longkanker je hebt.