Endo-echografie bij longkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonMet een endo-echografie en een punctie kan de arts onderzoeken of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de ruimte tussen de longen: het mediastinum.
Wanneer een endo-echografie?
Is er op basis van de CT-scan of de PET-scan een vermoeden van uitzaaiingen naar de lymfeklieren tussen de longen, dan kan een inwendige echo gemaakt worden: een endo-echografie.
Wat is een endo-echografie?
Een endo-echografie is een kijkonderzoek met een dunne, flexibele slang. De slang wordt ingebracht in de longen of in de slokdarm.
Aan het einde van de slang zit een echo-apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. Dit maakt de lymfeklieren zichtbaar op een beeldscherm.
De naam voor dit onderzoek is EBUS (via de longen) of EUS (via de slokdarm).
Punctie van de lymfeklieren
Bij dit kijkonderzoek kan de arts ook een punctie doen van de lymfeklieren. Hierbij zuigt de arts via een dunne, holle naald wat vocht met cellen op uit de lymfeklieren.
Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er kankercellen in het vocht zitten. Dat is belangrijk om te weten voor de behandeling.
Punctie van de linkerbijnier
Met de endo-echografie kan de arts ook een punctie doen van de linkerbijnier. Dit lukt niet bij de rechter bijnier, want die is niet te bereiken met de slang.
Mediastinoscopie
Soms is na de endo-echografie en de punctie nog een kijkoperatie nodig. Dit heet een mediastinoscopie.